X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Ventileer vanaf dag 1

Ventileer vanaf dag 1

jeudi 18 septembre 2014

Er werd vanaf deze week gestart met inschuren. De temperaturen waren hoog, wat niet zonder gevaar is voor de ontwikkeling van rot. Weet, dat aardappelen bijzonder veel warmte produceren kort na de oogst. Hun ademhaling kan - in combinatie met een hoge knoltemperatuur uit het veld - in een mum van tijd aanleiding geven tot temperaturen die richting 20°C gaan. Dergelijke temperaturen zijn ideaal voor schimmels en bacteriën om zich te ontwikkelen. Maak gebruik van de frisse nachten om de temperatuur zo snel mogelijk onder 16°C te krijgen of rooi bij meer gematigde temperaturen!

 

Intern ventileren

Ook als de loods nog maar amper gevuld is, moet er ’s nachts enkele uren intern geventileerd worden met de poort open. Dit laat toe de producttemperatuur te homogeniseren en gelijk te brengen aan de omgevingstemperatuur. Op die manier is er natuurlijke afvoer van aanhangend vocht. Bovendien zoekt de lucht dan voor het eerst zijn weg: de weg die hij voor de rest van het seizoen zal volgen. Ventileer met een debiet aangepast aan de reeds ingeschuurde hoeveelheid. Van zodra de loods vol is, kan er automatisch gestuurd worden met het oog op drogen en wondhelen.

 

Opgelet voor rot

Aangezien er dit jaar veel rotte knollen voorkomen in het veld, moet er bijzonder veel aandacht zijn voor drogen. Opgelet, een bewaarloods met ventilatie is geen ziekenhuis! Partijen met rotte knollen moeten apart verkocht of gestockeerd worden. Met de huidige lage prijzen mogen ze de gezonde partijen niet in gevaar brengen! Laat plekken met rot zitten in het veld!

 

Drogen

Drogen betekent dat er geventileerd wordt met lucht die het vocht van de aardappelen kan opnemen en afvoeren. De beste resultaten worden bekomen met lucht waarvan het absoluut vochtgehalte (gram vocht per m³ lucht) lager is dan het absoluut vochtgehalte van de lucht uit de aardappelen. In het geval van een bewaarcomputer, zal het systeem de meest optimale drooguren uitkiezen. Niet in alle omstandigheden is buitenlucht immers geschikt voor drogen.

 

Dé basisregel voor drogen is: buitenlucht die kouder is dan de aardappelen, is altijd drogend. Koude lucht zal immers opwarmen als hij door warmere aardappelen gestuurd wordt. Door die opwarming kan de lucht meer vocht opnemen en afvoeren. Zorg voor voldoende grote uitlaatopeningen om het vocht effectief buiten te krijgen!

Hoe hoger de knoltemperatuur, hoe groter de kans dat buitenlucht kouder is. Dit betekent dat er gedurende een langere periode met koudere, drogende lucht geventileerd kan worden. Zorg evenwel dat de aardappelen gedurende de eerste weken niet te snel afkoelen door intens te ventileren. De producttemperatuur mag niet onder 12 à 14°C komen voor een voldoende wondheling.

Als de temperatuur van de buitenlucht dezelfde is als de temperatuur van de aardappelen, dan is die lucht drogend op voorwaarde dat het niet regent of mistig is (RV<100%).

Lucht die warmer is dan de aardappelen, is slechts in bepaalde gevallen drogend. Het al of niet drogend effect van deze lucht hangt af van de relatieve vochtigheid (RV) van de lucht. Hoe hoger de temperatuur van de buitenlucht ten opzichte van de knoltemperatuur, hoe lager de RV moet zijn om drogend te zijn. In de tabel op de volgende bladzijde is terug te vinden hoeveel de RV maximaal mag zijn om drogend te zijn.

Wanneer er geen geschikte buitenlucht voorhanden is, moet er voldoende intern geventileerd worden (1 uur op 4). Bij intern ventileren wordt er géén vocht naar buiten afgevoerd, maar zal het aanwezige vocht herverdeeld worden over de ganse partij.

 

Droog?

Wanneer de knollen en de aanhangende grond op een diepte van 30 à 40 cm in de hoop droog aanvoelen, kan bij een gezonde partij met drogen worden gestopt.  Zitten er nog altijd rotte knollen in de partij die buurknollen dreigen nat te maken, dan moet het drogen nog even doorgaan. Controleer daartoe regelmatig de rotte knollen op en in de bovenste laag aardappelen.

Om zoveel mogelijk drogende ventilatie-uren te bekomen, mag de temperatuur van de aardappelen niet te snel zakken.

Wanneer voortdurend met koude lucht geventileerd wordt, daalt de aardappeltemperatuur en blijven er nog weinig momenten over om met koude(re) buitenlucht te drogen.

 

Kachels?

Kachels zijn ideaal om:

• tijdens de eerste 14 dagen de aardappelen op temperatuur te houden en toch te kunnen drogen met (te) koude buitenlucht. Liefst buitenlucht opwarmen tot 2°C hoger dan de aardappeltemperatuur. Als de aardappeltemperatuur ook oploopt, is dat een teken dat de aardappelen droog zijn. Want drogen is verdampen en dus afkoelen.

• de ruimte en de aardappelen 2°C op te warmen + intern te ventileren wanneer de buitenlucht niet geschikt is voor droging.

 

Print