X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Ventilatie aanpassen

Ventilatie aanpassen

donderdag 12 mei 2022

Ventilatie aanpassen
Met zomerse dagen in het vroege voorjaar, is het bijzonder moeilijk om extern te ventileren. Partijen lopen dan gemakkelijk op in temperatuur en gaan snel richting 10°C. 
Hou de schuur zo veel mogelijk dicht om de koude binnen te houden. Pas de instellingen voor interne ventilatie aan om snelle opwarming te voorkomen. 
Als het buiten warmer wordt, is het niet verstandig de warme lucht die zich net onder het dak bevindt (zeker bij onvoldoende isolatie) in de partij te draaien. De aardappelen warmen hierdoor op. Zet de interne ventilatie in gezonde partijen af of beperk ze tot de betere (frissere) uren van de dag, bijvoorbeeld door te sperren tussen 9u’s ochtends en 21u ’s avonds. 

Moet er nog gefogd worden? Overweeg dan goed wanneer je dit doet in functie van eventuele aflevermomenten en in functie van het weer. De loods 48u gesloten houden, doe je liever niet wanneer er kan gekoeld worden. Benut zeldzame koude nachten om aardappelen die nog lang in de bewaring moeten blijven, op dat moment (vrij sterk) in te koelen. 
 

Print
Tags: