X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
NEPG schat opbrengst op 27,9 mlj. ton

NEPG schat opbrengst op 27,9 mlj. ton

dinsdag 8 september 2020

De NEPG (Noordwest-Europese aardappeltelers) schat dat dit jaar de totale opbrengsten voor consumptieaardappelen op een 5-jaarsgemiddelde liggen.

Doordat het areaal met 1,4 % is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, wordt de totale oogst geschat op 27,9 miljoen ton tegenover 26,9 miljoen vorig jaar in de NEPG-landen. Dat is 3,8% meer dan vorig jaar. Een grote oogst, met de huidige situatie, maar niet zo groot als het jaar 2017 met 29,6 miljoen.

 

· Hitte

Na de hittegolf in juli en augustus zijn de gewassen meer verouderd dan normaal en minder productief. Recente proefrooiingen laten gemiddeld een groei van slechts 200 – 300 kg per dag zien, wat extreem laag is. De NEPG rapporteert ook grote verschillen in opbrengst. Niet alleen over de 5 landen maar ook binnen de 5 landen.

 

· Markt uit balans

De belangrijkste reden is COVID-19 met wereldwijd de lockdowns waardoor veel minder vraag voor aardappelproducten bestaat vanuit de foodservicemarkt. De vraag vanuit de retailmarkt naar aardappelproducten nam wel toe, maar dit is niet voldoende om de weggevallen vraag vanuit de horeca en evenementen te compenseren.

Het is dus duidelijk dat het evenwicht tussen vraag en aanbod volledig zoek is, wat tot uiting komt in de acutele prijzen voor vrije aardappelen en de toekomstige prijsindicatie. Dit geldt vooral voor de verwerking van aardappelen.

De vraag van de verwerkingsfabrieken is weliswaar weer toegenomen, maar deze zit nog niet op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Fabrieken lijken voldoende bevroren product in voorraad te hebben, en daarbij beschikken ze ook over voldoende gecontracteerde aardappelen. Zij hebben nauwelijks extra vrije grondstoffen nodig. De NEPG verwacht dat de lage prijzen voor vrije aardappelen tenminste tot het einde van het jaar of zelfs langer zouden kunnen aanhouden. De markt voor verse tafelaardappelen doet het iets beter.

 

· Spaar uw grond

De NEPG adviseert hun telers om de controle over te nemen en de regie te pakken voor hun eigen toekomst. Telers in de NEPG moeten volgend jaar het areaal verminderen. "Het heeft geen zin om aardappelen te telen en lage prijzen te ontvangen. Bewaar uw kostbare grond voor de toekomst en overweeg braaklegging of teelt van andere gewassen (bijv. granen) op uw percelen," aldus de NEPG. Het is tijd voor risicobeheer en zorgvuldige kostenprijsberekeningen. "Zal de vraag naar de verwerking van aardappelen terugkeren naar het oude niveau en hoe kunnen we het aanbod op deze nieuwe situatie aanpassen?" moeten voor de telers de belangrijkste vragen zijn op dit moment.

 

Persbericht NEPG, 7 september 2020

 

Print
Tags: NEPG