X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
NEPG onzeker over aardappelseizoen

NEPG onzeker over aardappelseizoen

donderdag 17 december 2020

De NEPG (North European Potato Growers) is onzeker over de huidige aardappelsituatie en verwacht de komende weken geen grote veranderingen in de vraagzijde van de markt. 
Als gevolg van de ontwikkelingen rondom corona is er nauwelijks vraag naar vrije aardappelen door de aardappelverwerkende industrie en bevinden de prijzen zich op een extreem laag niveau. 
Een andere grote uitdaging zijn de problemen met bewaring welke worden gemeld door alle 5 toonaangevende aardappellanden. Dit zou de situatie aan de aanbodzijde in de komende maanden kunnen veranderen.

 

Minder contracten?

Als gevolg van de pandemie draait de verwerkende industrie op 80 à 90 % van hun normale capaciteit. Naar verwachting zal dit pas weer op het normale niveau komen als de maatregelen ten aanzien van de horeca en evenementen in Europa worden opgeheven. Begin 2021 onderhandelen telers en verwerkers over de contracten voor het seizoen 2021/2022. Naar verwachting zullen er minder contracten worden getekend.
Telers op het continent worden geconfronteerd met grotere technische en economische risico's en een toenemende druk vanuit de maatschappij richting duurzame productie. De telers willen graag aan deze wensen voldoen, maar vrezen dat de extra kosten om aan de voorwaarden te voldoen niet zullen worden gedekt. De NEPG-landen op het vaste land benadrukken hun eerdere advies naar een krimp van het areaal met 15%.

 

Kiemen

Dit seizoen is het eerste bewaarseizoen waarin CIPC niet meer is toegestaan als kiemremmer. Dit gaat niet zonder problemen. Alternatieve middelen kunnen minder gemakkelijk worden toegepast, waardoor de werking in veel situaties te wensen overlaat. Daarnaast mogen niet in alle landen alle middelen worden toegepast of er is niet genoeg beschikbaar. 
Telers testen en experimenteren, maar vanuit alle NEPG-landen klinken geluiden van problemen met kieming in de bewaring.
Opslag is veel duurder geworden dan het ooit was, vooral voor wie wil bewaren tot de zomer van 2021. Hogere kosten worden veroorzaakt door voorzieningen in opslag, hogere kosten voor de ‘alternatieve’ producten en kosten voor de behandelingen. 
Met het huidige lage prijsniveau is toepassen van de nieuwe middelen al snel te duur, waardoor lange bewaring niet haalbaar is. Veel vrije aardappelen hebben de bewaring al verlaten of zullen binnenkort een bestemming vinden in de export, veevoer, zetmeelindustrie en biogas. Langer bewaren wordt gezien als een te hoog risico bij het huidige prijsniveau.

 

Thuisverbruik hoger

Positief is wel dat in alle NEPG-landen (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en VK) de consumentenonderzoeken een toename laten zien van de thuisconsumptie van verse aardappelen. Gemiddeld is deze groei 11%. 
De actuele export is ook op een goed niveau. Opvallend is de groeiende export van verse aardappelen naar Afrika. De Nederlandse exportcijfers geven een volume aan van 58.200 ton t.o.v. 30.190 ton vorig seizoen met Senegal als belangrijkste afnemer (21.600 ton). 
Aandachtspunt met betrekking tot de export is wel de Brexit. De NEPG volgt de laatste onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU omdat een no-dealbrexit extra uitdagingen op de exportmarkten met zich meebrengt.

 

NEPG Persbericht
16 december 2020
 

Print
Tags: