X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Na-opkomst onkruidbestrijding

Na-opkomst onkruidbestrijding

donderdag 19 mei 2022

Door de droogte valt de werking van voor-opkomst onkruidbestrijding op veel percelen tegen. De regen kan voor enig nawerking van bodemherbiciden zorgen, maar hevige onweders kunnen de ruggen ook doen uitzakken, waardoor de voor-opkomst film doorbroken wordt. Na-opkomst bestrijding zal in veel percelen noodgedwongen de corrigerende maatregel worden.

Volg uw percelen goed op! Deze correctie is nooit 100%, maar op kleine onkruiden kunnen best wel goede resultaten geboekt worden.


ERKENNINGEN

In België zijn er spijtig genoeg maar 3 actieve stoffen erkend in na opkomst: rimsulfuron (Titus), metribuzin (o.a. Sencor) en clomazon (o.a. Centium).


Voor Centium betreft het een uitbreiding van de vooropkomst erkenning: toepassing mag tot de aardappelen 10 cm hoog zijn. In de praktijk resulteert Centium in na-opkomst evenwel in sterke verkleuring van het aardappelgewas.


Titus en Sencor blijven dan ook de enige middelen die probleemloos kunnen ingezet worden eenmaal de aardappelen boven staan. Om voldoende resultaat te boeken, moeten ze zo vroeg mogelijk gespoten worden op kleine onkruiden. 


Sencor (of andere middelen op basis van metribuzin) werkt fel onder vochtige omstandigheden. Bij schraal en droog weer is dit minder het geval. Viel er vandaag veel regen? Pas de dosering dan aan (dosis verlagen). Spuit altijd op een droog gewas en let op met sencorgevoelige rassen. De werking is goed op doornappel, kamille, duist, muur...


Titus in na-opkomst heeft een eerder beperkt spectrum: het werkt niet op zwarte nachtschade of varkensgras en heel matig op bingelkruid en melganzenvoet. Er is wel een goede werking op muur, koolzaad, kamille en herderstasje.
Een mengeling van Sencor + Titus en uitvloeier zal matig reageren op bingelkruid, melganzenvoet en hondspeterselie en werkt niet op zwarte nachtschade. Zeker voor Sencor is het belangrijk om op jonge onkruiden te spuiten.

 

Gevoeligheidstabel onkruiden in aardappelen (na-opkomst)

Gevoeligheidstabel onkruiden in aardappelen (na-opkomst)

Print