X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Eerste opkomst late rassen

Eerste opkomst late rassen

donderdag 20 mei 2021

HET BLIJFT FRIS
De eerst geplante vroege aardappelen staan boven, maar voorlopig is er nog geen sprake van een snelle groei. De nachtelijke temperaturen blijven laag en ook overdag blijft het vrij fris voor de tijd van het jaar. De eerst geplante percelen late aardappelen vertonen de eerste tekenen van opkomst. 

LOKAAL VEEL REGEN
Ongetwijfeld zal er hier en daar wat herbicidenschade optreden, gezien de vele regen van de voorbije weken en de vaak late toepassing. Nog geen onkruidbestrijding uitgevoerd? Laat u niet verrassen en spuit van zodra de bodemomstandigheden dit toelaten. In sommige delen van Oost- en West-Vlaanderen viel er deze maand al 80 mm neerslag, waardoor de percelen gedurende enige tijd moeilijk toegankelijk waren. 

EROSIE
De maand mei was gekenmerkt door felle buien met een onweerachtig karakter. Ook nu werden we herinnerd aan het belang van een goede erosiebestrijding in aardappelen. Niet alleen op hellende percelen, maar ook op percelen met glooiingen moet de concentratie van water op één plaats vermeden worden. 
Drempels tussen de ruggen helpen - indien goed uitgevoerd - om het water op het perceel te houden en lokale indringing mogelijk te maken. Een goede vorming van drempels vereist voldoende losse grond om bijeen te schrapen. De vaste tand vóór het schoepje speelt hierin een belangrijke rol.
Staat er (te) snel water tussen de ruggen? Evalueer dan eens kritisch of de bodem de juiste bewerking en/of voldoende aandacht kreeg. 

COLORADOKEVER GESPOT
Vorige week kregen we diverse meldingen dat de coloradokever gespot was op aardappelopslag! Deze kevers zijn net uit de grond gekropen en voeden zich nu aan opslagplanten om aan te sterken. Vervolgens zullen ze paren en eitjes leggen. 

IPM
Nu aardappelopslag bestrijden is een belangrijke manier om de cyclus van de coloradokever te doorbreken. Maak dus NU werk van een goede opslagbestrijding om straks (in juli) een lagere populatie kevers te realiseren en dus minder te moeten spuiten. Bovendien voorkomt u hiermee dat cystenaaltjes zich kunnen vermenigvuldigen en dat Phytophthora alle kansen krijgt. 
Denk in termen van IPM en streef naar minimale afhankelijkheid van chemische gewasbescherming door preventie en monitoring! 

‘IPM in de akkerbouw’ is een demonstratieproject van de Vlaamse Overheid  waarbij alle aspecten van IPM ander de aandacht gebracht worden.

Print
Tags: