X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Aardappelproductie 3% lager in EU-5

Aardappelproductie 3% lager in EU-5

donderdag 22 december 2016

De officiële NEPG oogstverwachting is eind november naar beneden bijgesteld voor de 5 NEPG-landen (B, Nl, D, F en VK). De totale oogst voor dit jaar wordt ingeschat op 24.551.000 ton. Dat is 3% lager dan vorig jaar en 3,6% dan het vijfjarig gemiddelde. De hoeveelheden zijn bruto cijfers.

 Meer tarra verwacht

Over het algemeen is de kwaliteit goed, maar de NEPG verwacht toch meer verliezen dit jaar. Telers moeten de voorwaarden goed doornemen met hun afnemers voor ze hun gecontracteerde aardappelen afleveren. Alle beschikbare aardappelen worden verwerkt. Of het nu import uit Polen, bovenmaats pootgoed, dubbeldoel rassen of beschadigde/misvormde aardappelen voor de verwerking betreft.

Telers merken op, dat tarrapercentages erg kunnen verschillen van de ene verwerker tot de andere. Nu de verwerkingscapaciteit enorm is uitgebreid, als gevolg van de toegenomen export buiten de EU, verwacht de NEPG wel enige wrijving tussen de vraag en het aanbod. De hogere prijs van dit moment en de termijnmarkt voor april 2017 bevestigen dit.

 Volgend seizoen

De NEPG heeft aanwijzingen, dat volgend jaar de contractprijzen zullen stijgen als gevolg van de ‘honger’ naar grondstof vanuit de verwerkende industrie. De eerste getekende contracten voor de verwerkende industrie in Duitsland worden binnenkort verwacht. In vergelijking met afgelopen seizoen worden hogere prijzen verwacht. De NEPG zet ook haar vraagtekens bij de beschikbaarheid van voldoende pootgoed voor de frietrassen. De pootgoedprijs voor Bintje ligt volgend jaar hoger. Hoewel de vraag naar frietrassen toeneemt heeft de NEPG de indruk dat het areaal in balans zal blijven met de vraag volgend seizoen.

 Aandachtspunten

De grootste ‘honger’ naar aardappelen ligt in België. Er zijn minder aardappelen op contract, dus moet er meer bijgekocht worden. Op 10 november had België 190.000 ton minder aardappelen op voorraad vergeleken met vorig seizoen. In Nederland blijkt dat er in absolute tonnen 6% méér in voorraad zou zijn dan vorig seizoen! Op dit moment dicteert België de markt. Hier vindt ook de grootste uitbreiding van productie plaats. De vraag rijst echter of bij steeds verder oplopende grondstofprijzen, voldoende eindproduct kan worden afgezet. De export buiten de EU stijgt jaar na jaar. Kunnen de West-Europese verwerkers (blijven) concurreren op deze markt?

Om de tekorten op te vullen hebben verwerkers dit seizoen veel ‘dubbeldoel’ aardappelen uit het zetmeelgebied verwerkt. Daarnaast zijn er aardappelen geïmporteerd uit Polen en Groot-Brittannië. Verder zijn probleempartijen met voorrang verwerkt en contractaardappelen doorgeschoven. De industrie heeft daarbij ook regelmatig bijgekocht om op termijn te leveren om hun aardappelpositie weer enigszins op orde te brengen. Zelfs aardappelen met kwaliteitsgebreken zijn verwerkt. Het onderwatergewicht is overigens hoog, waardoor het rendement voor de verwerking hoger is. Een puntje om rekening mee te houden is dat telers in binnen- en buitenland voorlopig de schuren gesloten houden. Dit kan ergens in de loop van volgend jaar voor extra aanbod zorgen.


Persbericht NEPG

 

Print