X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten

Theme picker

Voorraad aardappelen begin april

Voorraad aardappelen begin april

Vooral meer gecontracteerde aardappelen

dinsdag 29 april 2014

De totale Belgische voorraad werd begin april geraamd op net geen 1 miljoen ton. Dit betekent dat er 140.000 ton meer in voorraad lag dan de voorbije 5 jaar op hetzelfde moment. De huidige voorraad is tevens de op één na hoogste van de voorbije jaren.


Contracten versus vrij
Iets minder dan de helft van de voorraad lag op 1 april nog vrij. De hoeveelheid vrije aardappelen is dezelfde als het vijfjarig gemiddelde. De hoge voorraad is dus volledig toe te schrijven aan het groter aandeel contracten. Het is tevens de hoogste voorraad aan gecontracteerde aardappelen ooit. Het bewaarseizoen ‘13-’14 was gestart met meer contracten door het stijgend areaal andere rassen en de hogere contractprijzen.


Bintje versus andere
Bijna 630.000 ton van de voorraad (= 63%) bestaat uit Bintje. Dit is net iets meer dan het vijfjarig gemiddelde. Die hogere voorraad Bintje is volledig toe te schrijven aan de contracten want er zijn momenteel iets minder vrije Bintjes in voorraad t.o.v. de voorbije jaren.
De voorraad begin april van de andere rassen is ook hoger dan de voorbije 5 jaar. Met opnieuw vooral meer gecontracteerde aardappelen maar ook iets meer vrije.


 

 

Print
Tags:

Theme picker