X
GO
nl-BEfr-FR
Afvalhopen afdekken

Afvalhopen afdekken

jeudi 17 mai 2018

Op niet-afgedekte afvalhopen zijn de aardappelplanten al bijzonder groot. Er werd op een aantal afvalhopen zelfs al plaag gezien. Dit moet ons niet verwonderen! Knollen van vorige oogst zijn op het einde van het groeiseizoen besmet geraakt. Dat hebben we gemerkt in de bewaring. Uitgedraaide knollen (ondermaten, uitval, …) kunnen dus drager zijn van de schimmel.

Op een niet-afgedekte afvalhoop krijgt de ziekte alle kansen: een vochtig microklimaat (veel planten dicht bijeen) in afwezigheid van fungiciden. Sporen kunnen zich van hieruit snel verspreiden in de regio. Ze vormen een gevaar voor alle aardappelpercelen in een straal van 1 à 2 km rond de afvalhoop. Opkomende percelen kunnen immers geïnfecteerd worden van zodra de aardappelen boven staan!

De beste manier om verspreiding van de aardappelplaag vanuit restaarde tegen te gaan, is deze af te dekken met plastiek. Op die manier verstikken de knollen en kunnen ze geen loof meer vormen. Zonder loof, dan de schimmel zich immers niet verder vermenigvuldigen. Opgelet, de plastiek mag geen gaten bevatten, anders groeien de aardappelen erdoor. Gebruik zandzakjes, aarde of compost om de plastiek vast te leggen. Verstikte en rotte knollen kunnen samen met de restaarde gedurende de zomer (bv. op een graanstoppel) open gevoerd worden zonder verder gevaar voor kieming en loofgroei.
Een andere manier om afvalhopen aan te pakken, is het loof op regelmatige basis dood te spuiten. De ervaring leert echter, dat dit vaak moet herhaald worden, omdat er altijd andere knollen beginnen te kiemen en alsnog loof vormen.

Afgedekte afvalhopen

afvalhoop

afvalhoop

afvalhoop afgedekt

afvalhoop afgedekt

 

Print
Comments are only visible to subscribers.