X
GO
nl-BEfr-FR
Stand van zaken

Stand van zaken

mardi 4 octobre 2016

Het is 4 oktober en de meeste bewaaraardappelen staan nog op het veld. De regen van het voorbije weekend was op veel plaatsen onvoldoende om te starten met inschuren. Uit contacten met onze PCA-leden blijkt dat er toch regionale verschillen zijn.
In combinatie met de eerder gevallen neerslag (16/9) lijkt de regen van dit weekend in het westen en het noorden van het land lokaal te volstaan om te rooien voor de schuur. Zo wordt er in de regio Heuvelland, (Ieper), Poperinge en in bepaalde delen van de polder ingeschuurd nadat er eerst 25 liter en nu 10 liter gevallen is. De oogst van pootgoed loopt in Oost– en West-Vlaanderen op zijn einde.
Elders in West-Vlaanderen probeert men met het beetje regen dat gevallen is, percelen met de beste bodemstructuur uit te kiezen + rassen die het minst blauwgevoelig zijn (Bintje) om toch maar te kunnen starten. Men hoopt althans gedurende enkele dagen te kunnen rooien tot wanneer het vocht weer weg is. 
In zandgronden wordt er - al dan niet beregend - de hele tijd verder gerooid. 
In regio Oudenaarde en grote delen van Vlaams-Brabant kan er totaal niet ingeschuurd worden. Daar is het wachten en plannen maken voor de meest efficiënte aanpak op het moment dat er wél zal kunnen gerooid worden (capaciteit uitbreiden, rooier aankopen, inschuurlijn upgraden).
Ook in Limburg (regio Tongeren) en Waals Haspenhouw is rooien voor de schuur niet mogelijk. De bodemstructuur was vaak bij het planten al niet ideaal. De vele regens in die regio en de droogte maken dat de ruggen er betonhard zijn. Hier en daar wordt er geëxperimenteerd om de ruggen (bovenkant of flanken) aan te drukken met luchtbanden in een poging de kluiten te breken.

Toch rooien

Veel hangt dus af van de regio (gevallen neerslag), de grondsoort en het te rooien ras, maar globaal kan er gesteld worden dat er nog maar weinig aardappelen in de schuur liggen. Maak een rondje en controleer al uw percelen. Lokale regenbuien kunnen voor enige verschillen gezorgd hebben. 

Als er gerooid wordt, zorg dan voor voldoende productstroom op de ketting (lage snelheden) zodat de knollen niet rollen. Schade wordt ook opgelopen ter hoogte van de egelband (snelheid en schuinstelling!).  Traag laten draaien en de aardappelen vlot laten passeren is de boodschap.
Wie rooit, moet alleszins controle doen na 12 en 24 uren. Het aandeel knollen met stootblauw moet binnen de perken blijven om problemen bij latere aflevering (afkeuringen) te voorkomen.

50 knollen schillen

Neem bij voorkeur een dunschiller. Met één trek zijn de sporen van schade al zichtbaar. Sommige vlekken gaan dieper en worden dus groter naarmate dieper geschild wordt. Vergeet ook niet de flanken te schillen. Algemeen komt het hier op neer dat in een normaal jaar op 50 knollen maximum de helft lichte schade (vlek <1cm) mag vertonen en slechts een paar knollen zwaar toegetakeld mogen zijn. 

Normen

Voorlopig werd er alleen af land gerooid en verwerkt.
Er is dus nog maar weinig geweten over de werkelijke schade na bewaring. 
De gehanteerde normen voor afkeuring zullen ongetwijfeld afhangen van de algemene kwaliteit van het aanbod en van de aanpassingsmogelijkheden in de fabriek in functie van het eindproduct. 
Print
Tags:
Comments are only visible to subscribers.