X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Wees alert! De kiemen zijn er al!

Wees alert! De kiemen zijn er al!

jeudi 29 octobre 2020

Er wordt veel melding gemaakt van problemen met rot. Ook de kiemlust is best wel hoog bij veel partijen. Controleer jouw aardappelen! Van zodra er een begin van kieming te zien is, MOET er behandeld worden met kiemremmers! Laat geen kostbare tijd verloren gaan, want eens de kieming van start gegaan is, gaat het snel! Zelfs partijen die nog maar 10 à 14 dagen in de schuur liggen, vertonen nu al kiemen!

 

MH uitgewerkt?

Laat je vooral niet (mis)leiden door het gebruik van MH. Zelfs met een geslaagde MH-toepassing is er geen zekerheid dat vroege kieming geremd zal worden. De omstandigheden te velde waren deze zomer zó droog en heet, dat de aardappelen dit jaar bijzonder kiemlustig zijn. Op het veld zagen we al de eerste tekenen van hergroei (doorwas). Deze hergroei werd met succes stilgelegd door MH. Echter, tijdens de maand september gingen heel wat partijen opnieuw aan het kiemen. Waarschijnlijk omdat een deel van de MH opgebruikt was. Of er nog genoeg actieve MH aanwezig is voor remming in de komende weken, zal nog moeten blijken.

 

NU Foggen

De aardappelen zijn alleszins van bij de oogst zeer kiemlustig. De eerste scheuten vormen zich al na 1 à 2 weken. Een vroege toepassing van kiemremmers is dus nodig! Contacteer je fytohandelaar en tref de nodige (technische) voorbereidingen voor de behandeling. Bestaande scheuten van 0,5 cm kunnen met een voldoende hoge dosis Biox-M en Argos afgebrand worden. Wacht echter niet langer. 1,4Sight is een kiemrustverlenger en moet toegepast worden vóór de kieming op gang komt (een enkele kiem niet te na gesproken). Beperkte kieming bij de oogst kan alleen stilgelegd worden, mits de volle dosis toe te dienen. Voor het gebruik van ethyleen moeten de aardappelen eerst onder 10°C zitten.

 

Droog?

Het probleem bij vroege toepassing van kiemremmers, blijft het feit dat nog niet alle aardappelen in de schuur droog liggen. Nochtans is dit een belangrijke vereiste voor een goede werking van zowel Biox-M, Argos als 1,4Sight.

Het komt er dus op aan op korte tijd intens te drogen. Benut alle drogende uren van de dag. Raadpleeg het Mollierdiagram indien je twijfelt over de drogende kwaliteit van de buitenlucht. In onderstaande tabel is af te lezen hoeveel grammen water lucht bevat bij een bepaalde temperatuur en relatieve vochtigheid. Hieruit kan je afleiden hoeveel water je afvoert uit de partij.

 

Vochtinhoud van lucht (gram water/m³) afhankelijk van temperatuur en relatieve vochtigheid

 

 

Voorbeeld

Stel, de aardappelen zitten op een temperatuur van 12°C en 100% RV. Deze lucht bevat 10,7 g water/m³.

De buitenlucht heeft een temperatuur van 10°C en 100% RV. Deze lucht bevat 9,4 g water/m³.

Per uur ventileren met deze buitenlucht zal er 1,3 (10,7 - 9,4) g water/m³ worden afgevoerd. Hoe groter de afvoer van water, hoe sneller de droging. Door de aardappelen te drogen met het heteluchtkanon erbij (hogere temp/lagere RV), kan er meer water afgevoerd worden (=snellere droging).

 

 

Print
Tags: