X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Rassenproeven 2022

Rassenproeven 2022

mardi 14 juin 2022

Als je overweegt om (deels) over te schakelen op een ander ras, verzamel dan eerst zo veel mogelijk objectieve informatie over die variëteit. Om jullie hierbij te helpen legden we dit voorjaar naar jaarlijkse gewoonte rassenproeven aan op verschillende locaties in Vlaanderen met zowel friet- en chipsrassen. Dezelfde rassen werden geplant in Kruisem (PCA), Kortrijk (Inagro) en Tongeren (PIBO Campus) en dit telkens in vier herhalingen. Op de proefbedrijven van de Vlaamse Overheid (Bertem en Lennik) alsook bij het VTI van Poperinge werden dezelfde rassen in demo (1 parallel) geplant. De chipsrassen liggen enkel in Kruisem, Kortrijk en Poperinge.

 

Eigenschappen 

In de tabel kan je het overzicht van de rassen terugvinden met hun belangrijkste kenmerken. 
Fontane en Innovator worden opgenomen als de referentierassen bij de frietrassen. Een deel van de nieuwe rassen behoren immers tot het Fontane-segment en een ander deel kunnen meer als eventuele vervanger voor Innovator gezien worden. Bij de chipsrassen blijven we vasthouden aan Lady Claire als referentie. 
Informeer je steeds goed in verband met de gevoeligheid voor metribuzin (actieve stof van o.a. Sencor en Artist). Innovator is hiervoor zeer gevoelig (ook bij een voor-opkomst behandeling). Ook de nieuwe rassen Armedi, Norman, Cardyma en Virginia zijn gevoelig aan metribuzin. 

 

 

 

Opstart proeven

De verschillende proefvelden werden geplant tussen 5 april en 28 april.
Er wordt steeds getracht om gebruik te maken van groot pootgoed ± 35/50 mm. Voor elk ras wordt bij de kweekbedrijven de passende afstand in de rij opgevraagd alsook hun stikstofbehoefte (in vergelijking met de referenties). Vanaf dat de eerste plantjes boven komen, starten we met de opkomsttellingen. Verder in het seizoen wordt regelmatig de gewasstand beoordeeld alsook de bloei en later ook de afrijping. 
In onderstaande tabel zijn de eerste waarnemingen te vinden. Op de vijf proefvelden verliep de opkomst vlot. Na zo’n 4 weken na planten stond gemiddeld 66% van de frietrassen boven en 84% bij de chipsrassen. De opkomst van Innovator verliep het snelst. Het is dan ook het meest vroegrijpe ras in proef. Ook Chenoa, Fontane en Edison stonden een maand na planten voor meer dan 75% boven. Shepherd daarentegen vertoonde duidelijk de traagste opkomst. Ook rassen als Lugano, Palace en Virginia kenden een tragere opkomst met zo’n 50% 4 weken na plantdatum. 
Bij de chipsrassen zijn Austin, Lady Claire en Norman de snelste groeiers met 90% of meer opkomst tweede helft mei. Edony en Papageno zijn rassen met een latere rijpheid en dat was ook te zien in de opkomst. Eind mei stonden alle rassen (bijna) volledig boven. 

Ook op vlak van aantal stengels per struik zijn er verschillen op te merken tussen de rassen. Dit jaar zijn deze verschillen minder uitgesproken. Gemiddeld vormen de frietrassen in proef 3,2 stengels per struik en bij de chipsrassen ligt dit cijfer op 4,0. Bij de frietrassen vormt Lugano het laagste aantal stengels (2,4). Ook Armedi, Cardyma en Innovator vormen net iets minder dan 3 stengels per struik. De hoogste aantallen werden geteld bij Edison, Chenoa, Kelly en Palace (3,5 – 3,7).  Fontane vormde in de rassenproeven dit jaar gemiddeld 3,0 stengels. Het meerjarig gemiddelde voor Fontane (grotere potermaat) ligt op 4,1 stengels. 
Bij de chipsrassen vormt Lady Claire duidelijk het hoogste aantal stengels terwijl Papageno en Austin minder stengels maken.

 


 

Print
Tags: