X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Oogst verloopt moeizaam

Oogst verloopt moeizaam

jeudi 29 octobre 2020

Het nog te rooien areaal wordt voor België gemiddeld geschat op 20 à 30%. Er zijn regio's waar de oogst (zo goed als) rond is, maar er zijn er ook waar nog veel moet gerooid worden. Zo viel er aan de kust in oktober gemiddeld al veel meer regen (120 mm) dan in het binnenland, waardoor er nog maar weinig kon gerooid worden. In andere regio's verliep de oogst begin deze week al een stuk beter dan de week voordien, met uitzondering van de natste percelen die sinds de neerslag van eind september nog niet berijdbaar geweest zijn.

 

Veel regen

Met de regen van gisteren (woensdag 28/10) en vandaag is er spijtig genoeg weer overal een rooistop gekomen. Vooral in het westen van het land viel de meeste regen met hoeveelheden die liggen tussen 15 en 25 mm. Ten oosten van Brussel viel 5 à 10 mm.

 

Beter weer voorspeld

Vanaf volgende week dinsdag 3 november wordt er (voorlopig) droger weer voorspeld, maar eerst moeten we nog een paar natte dagen krijgen. In de huidige periode van het jaar zal het eerst meerdere dagen droog moeten blijven, vooraleer de oogst kan hervat worden. Laat ons hopen dat het goed komt.

 

Toch rooien

Zelfs met de huidige lage marktprijzen is het beter dat de aardappelen gerooid worden. Aardappelen die niet uit het veld geraken zullen immers aanleiding geven tot:

  • massaal veel opslag in de teelt van volgend jaar
  • dure onkruidbestrijding in de volgteelt
  • problemen met coloradokevers, dus hoge bestrijdingskosten
  • een bron van besmetting met Phytophthora infestans (de aardappelziekte)
  • vermenigvuldiging van schadelijke aaltjes
  • een vernauwde rotatie = toename van rotatieziekten (bv. rhizoctonia, zwarte spikkel...)

 

Succes!

 

 

Print
Tags: