X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Natte maand mei

Natte maand mei

jeudi 27 mai 2021


Er is eindelijk beter weer op komst. Na een maand met bijzonder veel neerslag en temperaturen die lager liggen dan normaal, wordt er droger en warmer weer voorspeld. 

 

LOKAAL VEEL REGEN
Op basis van data van onze eigen weerstations blijkt dat vooral het westen van Brussel zeer veel neerslag kreeg, met uitzondering van het uiterste westen. Er viel tot nu toe in de maand mei gemiddeld 79mm in Vlaanderen. In het zuiden van Oost-Vlaanderen werden evenwel uitschieters tot 114 mm genoteerd. 

Image

In de natste regio’s stond het water tussen de ruggen. Mits een goede afwatering kon wel wat schade voorkomen worden. Niettemin zullen hier en daar al poters weggerot zijn.

 

ONKRUIDBESTRIJDING?
Als gevolg van wind en regen kregen nog niet alle percelen tijdig een onkruidbestrijding. 
Wie te maken heeft met een beginnende opkomst, kan ervoor kiezen om bovenstaand onkruid en aardappelen af te branden in combinatie met middelen met een bodemwerking. 
Als de aardappelen al te groot zijn, moet er noodgedwongen teruggevallen worden op de enige drie erkende na-opkomstmiddelen: Centium (opgelet: gewasverkleuring!), metribuzin (bv. Sencor) en Titus. Onkruidbestrijding na opkomst heeft echter een smaller werkingsspectrum. Er blijven meestal nog onkruiden over.
Waar wél tijdig een voor-opkomstbehandeling plaats vond, zal het resultaat nog moeten afgewacht worden. Is de film van toegepaste herbiciden nog aanwezig op de rug? Hoeveel herbicidenschade zal er optreden bij opkomst? Controleer tijdig uw percelen en corrigeer waar nodig.

 

NOG NIET ALLES GEPLANT
Als gevolg van de natte, zijn ook de laatste plantwerkzaamheden niet afgewerkt geraakt. Telers met grote arealen of met aardappelen na gras zijn na 11 mei niet meer in de mogelijkheid geweest in goede omstandigheden verder te planten. 

 

VERTRAGING VROEGE AARDAPPELEN
Het staat vast dat de koude temperaturen van april en mei een achterstand hebben teweeg gebracht. De temperatuur in de rug kwam slechts 8 keer boven 15°C uit. Dergelijke temperaturen zijn te laag voor snelle jeugdgroei. 
Binnen 3 weken beleven we de langste dag van het jaar. Doorgaans zijn de rijen dan gesloten en bloeit het gewas. De gewasontwikkeling zal vanaf nu snel evolueren. Niettemin bedraagt de achterstand nu 2 à 3 weken.  
 

Print
Tags: