X
GO
nl-BEfr-FR
Knolcyperus: teeltverbod in randvoorwaarden 2023

Knolcyperus: teeltverbod in randvoorwaarden 2023

mardi 7 juin 2022

Knolcyperus

Vanaf 2023 wordt het teeltverbod van wortel-, bol- en knolgewassen op een door knolcyperus besmet perceel opgenomen in de conditionaliteit, dus als één van de randvoorwaarden in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Landbouwers krijgen de raad nu al hun percelen te controleren op de aanwezigheid van knolcyperus.

Knolcyperus is een invasief grasachtig onkruid dat steeds meer oprukt in Vlaanderen. Het onkruid is heel moeilijk te bestrijden, vermenigvuldigt zich snel via uitlopers en knolletjes en zorgt voor ernstige opbrengstderving.
Het verhinderen van verdere verspreiding van dit onkruid is dan ook van groot belang. Eén van de belangrijke aspecten daarin is het teeltverbod van wortel-, bol- en knolgewassen op percelen besmet met knolcyperus. Sinds 2016 is dit teeltverbod al ingeschreven in de IPM-richtlijnen.

 

In de praktijk zien we dat de verspreiding van knolcyperus zich blijft doorzetten in Vlaanderen.

Daarom wordt vanaf 2023 het teeltverbod van wortel-, bol- en knolgewassen op een perceel besmet met knolcyperus opgenomen in de conditionaliteit, dit zijn de randvoorwaarden onder het nieuwe GLB. Een besmet perceel wordt in dit kader aanzien als een perceel met een haard van knolcyperus groter dan 10m². 

We wensen de landbouwers verder te sensibiliseren rond de aanwezigheid, verspreiding en bestrijding van knolcyperus. Daar zetten we prioritair op in, zowel in 2022 als in 2023.

We raden dus alle landbouwers aan om hun percelen nu al te controleren op de aanwezigheid van knolcyperus, bij aanwezigheid ervan - zelfs minimaal - de bestrijding ervan te starten en hun teeltplan erop aan te passen.

 

Bron: Departement Landbouw en Visserij

Foto: Departement Landbouw en Visserij

 

Klik hier voor meer info

 

Print