X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Groeischeuren en holheid

Groeischeuren en holheid

mardi 10 août 2021

Na een periode met dagelijkse intense regenbuien, kondigen zich eindelijk enkele droge dagen aan. Ondertussen heeft de neerslag al heel wat schade teweeg gebracht. Naast het algemeen voorkomen van plaagaantastingen (kans op knolphytophthora!) wordt stilaan ook duidelijk dat groene knollen (afgeregende ruggen), groeischeuren en holheid dit jaar ons deel zullen zijn.

 

Explosieve groei

Groeischeuren zijn het gevolg van een explosieve groei. Veel neerslag op korte tijd - vaak in combinatie met veel stikstof - heeft de knollen doen scheuren. De verschillen tussen rassen (Bintje, Solist, Fontane) en percelen zijn groot. Ook in 2016 werden - na een natte junimaand - zeer veel groeischeuren gezien. Toen zijn de scheuren redelijk vlak uitgegroeid omdat er nog genoeg groeidagen volgden.

 

Holheid

Ook holheid lijkt steeds meer voor te komen (bv. in Alegria). Ook hier zit het natte weer en de snelle groei voor iets tussen. Als gevolg van het lage knolaantal per struik, komt er per knol relatief meer vocht en stikstof beschikbaar, wat leidt tot té snelle groei. Het drogestofgehalte in de knol is vaak nog zeer laag (glazig merg). De celspanning is zodanig hoog dat de weefsels elkaar lossen in het centrum van de knol. Bij verdere groei wordt dit een holte. Doorgaans is het onderwatergewicht van de partij nog niet hoog genoeg om te rooien of te loofdoden. Het aandeel holle knollen kan dus verder toenemen. Vooral rassen met een laag knolaantal zijn gevoelig. Vandaar de noodzaak van een voldoende nauwe plantafstand.

 

Hergroei / bloei

Hier en daar beginnen partijen Fontane weer te bloeien. Bloei duidt op nieuwe bladgroei én nieuwe knolgroei. Deze hergroei is gerelateerd aan stress en doet zich des te meer voor naarmate er meer stikstof beschikbaar is. Mogelijk zal er op sommige percelen een tweede knolzetting optreden. Deze knolletjes (stolonen rechtstreeks aan de stengel) zullen hoogstwaarschijnlijk niet meer kunnen uitgroeien. Een behandeling met maleïnehydrazide kan deze hergroei stil leggen.

 

Print