X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Areaal moet minstens 15% dalen

Areaal moet minstens 15% dalen

jeudi 29 octobre 2020

De NEPG schat dat in de EU-5 de totale oogst 27,9 miljoen ton zal zijn, als alle aardappelen geoogst zullen worden. Dat is 4,5% of 1 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Voorlopig is nog niet alles gerooid. De oogst is later dan normaal op gang gekomen en wordt nu bemoeilijkt door de natte in tal van regio’s in België en Groot-Brittannië.

 

Covid-19

De NEPG hoopt dat de telers in de Noordwestelijke EU komend voorjaar overwegen 15% minder te planten. Door Covid-19 is de wereldwijde vraag naar verwerkte aardappelproducten enorm afgenomen waardoor de vraag naar grondstoffen voor de verwerking op dit moment wordt ingeschat op ongeveer 85% van het volume ten opzichte van vorig seizoen, vóór de pandemie. Het lage niveau van de vrije marktprijs is hier een bewijs van.

 

Minder contracten

Europese en Noord-Amerikaanse aardappelverwerkers hebben grote voorraden afgewerkt product in hun koelhuizen en hebben dus voor een lange periode minder grondstoffen nodig. De verwachting is dat zij hun contracten voor volgend jaar met de telers zullen verminderen en dat er nauwelijks interesse zal bestaan voor vrije aardappelen. Gelet op de daadwerkelijke kosten van de teelt en bewaring van aardappelen wordt geen verlaging van de contractprijzen verwacht.

 

Niet in verhouding

In de afgelopen 5 jaar hebben de NEPG-telers hun areaal consumptieaardappelen met 7,7% verhoogd. De stijging in Frankrijk was bijna 14% en in Duitsland 10%, terwijl ook andere landen hun areaal verhoogden. Deze groei van het areaal is niet in verhouding met de tragere groei van de vraag naar grondstoffen door de verwerking. Zeker niet nu de Covid-19 situatie heeft geleid tot een sterke vermindering van de vraag.

Met de tweede golf die in verschillende landen opnieuw een lockdown tot gevolg zal hebben, verwacht de NEPG geen veranderingen in het komende seizoen. Bijkomend kan ook het resultaat van de Brexit-discussie de markt nog beïnvloeden.

 

Overgangsseizoen

Als gevolg van de nieuwe regelgeving (verbod van CIPC, introductie en gebruik van ‘nieuwe’ producten voor kiemremming) zal het komende bewaarseizoen vooral voor de langbewaarders een grote uitdaging worden. De beschikbaarheid van een aantal nieuwe kiemremmers is lager dan de behoefte en de toepassing ervan is duurder en moeilijker dan van CIPC (aangepaste bewaarcellen, vergassingsapparatuur).

De NEPG verwacht dat het komende bewaarseizoen een overgangsseizoen zal worden. In de toekomst zullen namelijk minder telers kiezen voor de extreem lange bewaring. Het is sterk aangeraden om de kostprijs opnieuw te berekenen alvorens een contract voor 2021 te ondertekenen.

 

 

Persbericht NEPG, 22 oktober 2020

 

Print
Tags: