X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Kieming aardappelen toegenomen

Kieming aardappelen toegenomen

lundi 9 mai 2022

Vanaf eind november volgen Inagro en PCA verspreid over West- en Oost-Vlaanderen 15 loodsen op. Het gaat hierbij om 13 loodsen Fontane en 1 loods met Challenger en 1 met Bintje. Op 1 partij Fontane na, werd bij alle partijen tijdens het groeiseizoen MH (maleïnehydrazide) toegepast.  Er worden maandelijks stalen genomen voor opvolging van de kwaliteit en de kieming. 

 

Begin mei

Begin mei namen we voor de 6de maal stalen in de 15 loodsen. In 4 loodsen wordt Restrain ingezet, waarbij het ethyleen niveau op 4 of 8% zit naargelang de loods (1 loods hiervan werd intussen uitgeschuurd). In 5 loodsen wordt gewerkt met 1,4 Sight, daar zijn de toepassingen (preventief) gestart vanaf eind december en was bij de laatste staalname tot 2 maal gefogd. De loods met Biox-M werd midden februari uitgeschuurd. In de 4 loodsen met Argos was tot begin mei 2 of 3 maal gefogd.

In de loodsen volgen we ook continu de temperatuur op. In de loop van april zagen we in de meeste loodsen een oplopende temperatuur in de loop van april tot rond 25 april. Nadien werden de aardappelen terug ingekoeld. Gemiddeld is de temperatuur in de loop van april met 1 graad gestegen, van 6,8 naar 7,8°C begin mei. 

Kwaliteit

Het onderwatergewicht is in de meeste loodsen goed (gemiddeld 399 g/5 kg), met in sommige stalen niettemin drijvers. De vastheid van de knollen is licht gedaald in vergelijking met vorige maand, maar we kunnen nog steeds spreken van vaste aardappelen voor de tijd van het jaar. 

De bakkleur scoort ten opzichte van begin april gemiddeld iets beter met een gemiddelde van 2,3 (schaal 0-6). Dit komt vooral door een betere bakkleur in de 3 resterende loodsen met Restrain, die een betere bakkleur laten noteren dan begin april. Hoogstwaarschijnlijk kan dit verklaard worden door verademing van suikers bij de groei van de kiemen die nu 5mm lang zijn in deze loodsen. Vorig jaar zagen we gemiddeld een betere bakkleur met gemiddeld 2,0 begin mei. Het aandeel heterogene frieten bedraagt gemiddeld zo’n 11%. 

 

Kieming

Maandelijks volgen we ook de kieming op door de lengte op te meten van de langste witte kiem per knol (2x 25 knollen). De kieming is behoorlijk toegenomen ten opzichte van vorige maand met een gemiddelde van 2,5 mm voor de langste kiem (1,2 mm begin april). De toename is te zien voor de 3 kiemremmers. De sterke toename in kieming maakt dat we nu ongeveer op hetzelfde niveau zitten als vorig jaar, toen we begin mei gemiddeld 2,7 mm noteerden. 

 

Opvolging in het kader van het Vlaio LA-traject "Slimme aardappelbewaring"

Print
Tags: