X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Vlotte oogst

Vlotte oogst

jeudi 13 octobre 2022

Het rooien verloopt vlot. Na de regen van september heeft het ondertussen voldoende gedroogd om zonder problemen te kunnen rooien. De grond laat zich goed uitzeven en de knollen komen droog binnen. De knollen blijken dit jaar moeilijker los te komen van de stengels. Er komt heel wat loof mee naar de schuur. Droog loof in de partij is niet erg. Wees evenwel voorzichtig als het gaat om nog groene stengels. Deze zullen nog veel vocht afgeven en mogelijk zijn de knollen beschadigd bij het lostrekken van de stengel! Vooral percelen die nog geprofiteerd hebben van de regen in september en enige nagroei vertoonden, hebben stolonen die – zelfs na loofdoding – niet volledig afgestorven zijn.


TE KOUD

Zowel op dinsdag- als woensdagochtend (12/10)  was het amper 2°C. Dit is eigenlijk te koud voor goed rooiwerk. Gezien de hoge blauwgevoeligheid (als gevolg van de droge zomer) zijn de knollen extra gevoelig voor stootblauw. Lage temperaturen zijn bevorderlijk voor stootblauw. Bodemtemperaturen vanaf 8°C zijn ideaal. Houd er rekening mee dat de bodemtemperatuur 4 à 6 uren achterloopt op de luchttemperatuur. Als ’s ochtends om 6u de minimumtemperatuur bereikt wordt, zal de temperatuur in de rug in de loop van de voormiddag op zijn dieptepunt zijn. Als gevolg van een groot temperatuurverloop doorheen de dag, komen de aardappelen met diverse knoltemperaturen binnen. Zolang de loods niet volledig gevuld is, kan de nachtelijke ventilatie afgestemd worden op het gelijk brengen van de temperatuur binnen de partij. Dat betekent dat er intern geventileerd mag worden met de deur of de poort open.  


VOLGENDE WEEK WARMER

Volgende week worden hogere maxima voorspeld en zullen ook de nachtelijke minima oplopen. Momenteel komen de aardappelen binnen aan temperaturen tussen 12 en 15°C. Dit is meteen ook de ideale temperatuurrange voor wondheling. Zorg ervoor dat de drogende acties plaatsvinden binnen die temperaturen. Opgelet, ventileren met lucht die kouder is dan de aardappelen is altijd drogend, maar doet de aardappeltemperatuur wel afnemen. Mogelijk zullen er volgende week dan geen mogelijkheden meer zijn om verder te drogen (als de buitentemperaturen weer gaan oplopen). Zet er eventueel een warme luchtkanon bij om te voorkomen dat de producttemperatuur de eerste twee weken onder 12°C komt.  
Eens de aardappelen droog zijn (= aanhangende grond is poederdroog), kan er gestart worden met de inkoeling. Hoe sneller de temperatuur naar beneden kan, hoe beter voor de kiemremming. Opgelet, wees er zeker van dat de aardappelen droog zijn! Eens de temperatuur verlaagd wordt, is het moeilijk om nog veel drogende uren (met nóg koudere lucht) te realiseren. Aardappelen worden bij het inkoelen rustig en hebben minder de neiging om te gaan kiemen. Bovendien geniet het de voorkeur dat de meeste ventilatieacties achter de rug zijn, tegen de tijd dat de eerste gasbeurt wordt uitgevoerd.

 

SAMENGEVAT

Lucht is drogend als:

  • zijn temperatuur lager is of gelijk aan die van de aardappelen
  • zijn temperatuur hoger is, maar de relatieve vochtigheid onder de grens blijft zoals in het Mollierdiagram aangegeven
Print
Tags: rooien