X
GO
nl-BEfr-FR
Van droog naar nat

Van droog naar nat

mardi 5 octobre 2021

Er viel in de eerste dagen van oktober al meer neerslag dan in de hele maand september: gemiddeld 33.1 liter in onze meetposten, van ca. 10 liter tot 64 liter /m². De meeste regen viel in het centrum van Vlaanderen (voornamelijk Oost-Vlaanderen), met gemiddeld zo'n 50 liter neerslag.

Waar het vorige week in heel wat regio’s nog te droog was om te rooien, heeft de regen van het voorbije weekend de bodem regionaal weeral flink verzadigd. 

 

Voor de periode van 1 oktober tot en met 4 oktober tekenden we een gemiddelde neerslagsom op van 33 liter: het minst in de Kempen (21 l) en in regio Oost (26 l), meer in de kustregio (32 l) en het meest ten westen van Brussel (40 l)

 

Let op voor rot

Er is nog maar weinig gerooid voor de schuur. Het is voorlopig wachten op betere weersomstandigheden. De rooiomstandigheden moeten goed zijn om de kans op bewaarproblemen zo klein mogelijk te houden. Sowieso zullen er problemen zijn met rot door aardappelziekte, maar ook bacteriën en schimmels kunnen oorzaak zijn.

 

Communiceer

Communiceer goed met de chauffeur van de rooier over mogelijk rot. Hef het mes tijdig op en laat desnoods delen van het veld ongerooid als ze een gevaar vormen voor de bewaring. Rot inschuren is geen optie. De vele ventilatie-uren die nodig zijn om twijfelachtige partijen droog te krijgen, zijn moeilijk te combineren met een goede kiemremmingstrategie en al zeker omdat vocht doet kiemen. Partijen met rot moeten daarom af land verwerkt worden of apart (en slechts kort) bewaard worden.

Communiceer ook met de chauffeurs over de gevoeligheid voor rooischade en stootblauw. Rooi met voldoende grond op de ketting en zorg voor een goede productstroom. Laat de knollen niet nodeloos rollen. Beperk de valhoogtes, zowel in de kippers als op de inschuurlijn.

 

Print
Tags: