X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten

Theme picker

Bestrijding van aardappelopslag in andere teelten

Bestrijding van aardappelopslag in andere teelten

mardi 7 mai 2019

Aardappelopslag vormt een zeer grote infectiebron voor de aardappelziekte, alsook voor instandhouding van een aaltjesbesmetting, rhizoctonia of Coloradokever. Deze opslag zo goed mogelijk bestrijden in andere teelten is dan ook van cruciaal belang om de ziektedruk in aardappelen zo laag mogelijk te houden en de percelen gezond te houden.

 

Bieten
De beste bestrijding gebeurt met het inzetten van een niet-selectief herbicide (type Roundup) door aanstippen van de opslag of met een onkruidstrijker ("chemisch schoffelen").

Bestrijding met selectieve middelen is duur en onvolledig. Bovendien blijken niet alle aardappelrassen even gevoelig te zijn voor selectieve middelen:

  • goede afbranding: Bintje
  • matig gevoelig: Felsina, Ramos
  • weinig gevoelig: Agria, Innovator, Challenger, Asterix, Charlotte, Saturna, Victoria.

De ontwikkeling van de aardappelen wordt alleen maar afgeremd. Het loof wordt vernietigd, maar de knol blijft over. De minst slechte resultaten worden volgens het KBIVB bekomen door de dosis Betanal op te drijven tot 1,5 l (4-bladstaduim van de bieten) of tot 3 l na het 6-bladstadium. Gebruik hierbij Frontier Elite (0,4 tot 0,5 l) of Dual Gold (0,3 tot 0,6 l) als bodemherbicide. Bij warmer en groeizaam weer kan de werking versterkt worden door 0,5 l Matrigon in te zetten (alleen effectief bij hoge vochtigheid) vanaf het 6-bladstadium.

Opslag in bieten


Maïs

Opslag van aardappelen kan goed bestreden worden in het stadium 10 tot 15 cm van de sterkst ontwikkelde aardappelplanten door een behandeling met Callisto 1-1,25 l. Combinaties van Callisto 1l + [Starane Forte 0,4 l of Starane 0,7 l of Banvel 0,4 l ] + Aspect T aan 2 liter kunnen bijdragen aan de bestrijding van aardappelopslag. De behandelingen zijn echter onvoldoende tegen later opkomende aardappelopslag.

Een proef van CIPF toonde aan dat opslag van Bintje, Fontane en Innovator het meest gevoelig was aan de behandelingen.

Opslag in maïs

 


Print
Tags: opslag

Theme picker