X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Opkomstproblemen en waterschade

Opkomstproblemen en waterschade

jeudi 16 juin 2016

Het voorjaar van 2016 zit niet mee. April en mei waren koud en nat, een situatie die alles behalve gunstig is voor poters om vlot en regelmatig boven te komen. Er bereiken ons dan ook heel wat meldingen van slechte en onregelmatige opkomst.
De eerste meldingen hadden nog betrekking op (half)vroege rassen (Première, Amora, Anosta, Felsina), maar ondertussen zijn er ook problemen gesignaleerd met Lady Anna, Challenger, Bintje, Forza en Fontane.

 

Perceel

In een aantal gevallen is duidelijk dat het perceel aan de basis ligt van de problemen. Zo waren er reeds vaststellingen van een slechte opkomst als gevolg van vrijlevende aaltjes. Vanaf nu (typisch rond 20 juni) zullen ook de valplekken zichtbaar worden.  Dit zijn plekken waar de groei van het gewas achter blijft. Trek een plant uit en kijk naar de wortels! Cystenaaltjes zijn een speldekop groot en kunnen dus met het blote oog op de ondergrondse stengeldelen en op de wortels te zien zijn.

 

Pootgoed

Er zijn net als andere jaren een aantal problemen die te linken zijn aan het pootgoed. Pootgoed met lakschurftaantasting geeft - zeker in afwezigheid van een knolbehandeling - ook dit jaar problemen bij de opkomst. Nog te veel telers controleren hun pootgoed onvoldoende voor het uitplanten. In geval er scleroten van lakschurft opzitten, moet er behandeld worden met Monceren, Symphonie, Monarch, Maxim, Rizolex, ...
Hier en daar is ook melding van rotte poters als gevolg van een bacteriële aantasting in Felsina, Forza, Bintje, Fontane, …
Rotte poters kiemen niet of onvoldoende, waardoor de plant ontbreekt of tenger is.
Heb je percelen met een slechte opkomst? Graaf de achterblijvende planten uit! Dit leert je al heel wat over de mogelijke oorzaak.

 

Lady Anna

De grootste opkomstproblemen doen zich voor in het ras Lady Anna. Veel poters kiemen na 6 weken (nog) niet, andere wel, waardoor de opkomst zeer onregelmatig is. Niet gekiemde knollen zijn nog intact of beginnen ondertussen te rotten (zie foto). De oorzaak is fysiologisch, maar het groeiseizoen is blijkbaar een zeer bepalende factor. De natte en de kou spelen Lady Anna duidelijk parten. De gevoeligheid van dit ras voor temperatuur, zowel tijdens de pootgoedteelt als in de bewaring en bij het uitplanten, blijkt bijzonder groot. Niemand had echter dergelijke grote problemen verwacht.
Wie te maken heeft met een slechte opkomst, moet in de eerste plaats zijn pootgoedleverancier en afnemer op de hoogte brengen. Maak goede afspraken o.a. over de leveringsplicht (in geval van contract) van de consumptieaardappelen. 
Ook Challenger komt dit jaar niet vlot boven. We kennen dit fenomeen. Challenger mag om die reden niet in een koude grond geplant worden, maar dit jaar lijken achtergebleven poters nu toch te gaan rotten met te dunne stand als gevolg.

 

Waterschade

Stilaan wordt nu ook de waterschade duidelijk. Poters zitten rot en het wortelgestel van verzopen planten sterven af waardoor planten achter blijven in hun groei. In de getroffen streken tekenen de ondergelopen delen van het perceel zich af. Neem foto’s als bewijsmateriaal, meld uw schade aan de gemeente, vraag een bezoek van de schattingscommissie en stel uw afnemer op de hoogte van de geleden schade in het geval van contractteelt. Indien de percelen niet gedefinieerd werden (contract/variëteit) moet er namelijk met vrije aardappelen aan de contractuele verplichtingen voldaan worden, tenzij er met de afnemer een onderhandelde regeling getroffen wordt.
Eens het noodweer als algemene ramp of als landbouwramp erkend is, kan je een aanvraag voor schadevergoeding indienen bij het Rampenfonds.

Print