X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten

Theme picker

Kwaliteit diverse rassen - eind maart

Kwaliteit diverse rassen - eind maart

oogst 2018

jeudi 11 avril 2019

In 2018 lagen op diverse locaties in Vlaanderen proeven aan met late friet- en chipsrassen. Van de locatie Zonnebeke werden knollen in bewaring gestoken onder een constante temperatuur van 8°C (met CIPC). In 2018 lagen ook op twee locaties proeven aan met rassen geschikt voor thuisverkoop (vastkokend en bloemig). Knollen uit de proeven in Langemark en Kruishoutem worden momenteel eveneens bewaard (8°C, met CIPC). De kwaliteit van al deze rassen worden op regelmatige basis opgevolgd. Ondertussen werd kort na oogst, begin januari, half februari en eind maart de frietkleur en smaak na koken bepaald. 

Frietrassen

Eind maart haalden alle rassen, met uitzondering van Croky, nog steeds een zeer goede bakkleur. Er was weinig evolutie te merken met de analyseresultaten van half februari. Sommige rassen zoals bijvoorbeeld Leonata laten wel aanzienlijke schommelingen zien in hun bakkwaliteit gedurende de bewaring. Bij de meeste rassen is die bakkleur vrijwel een constante doorheen het seizoen. Enkel Croky doet het minder goed en schommelt rond een aanvaardbare score. Dit ras heeft ook heel wat heterogene frieten en suikertoppen (door eindglazigheid).

 

Chipsrassen

Let wel: de chipsrassen worden tijdens deze opvolging gebakken als frieten. Kort na oogst en in april worden ze effectief als chips gebakken. Op vlak van de bakkwaliteit als friet zijn er geen verschil tussen de rassen in proef (Lady Claire, Pirol, SH C 1010 en Levinata).

Rassen voor thuisverkoop

In de twee proeven met rassen voor thuisverkoop waren 5 bloemige en 3 vastkokende variëteiten opgenomen. In de twee proeven met rassen voor thuisverkoop waren 5 bloemige en 3 vastkokende variëteiten opgenomen. 
De bloemige rassen worden op regelmatige basis gebakken als frieten. De kwaliteit van de aardappelen uit Langemark is wel steeds beter t.o.v. Wortegem-Petegem. Op het proefveld in Langemark werd niet beregend waardoor de opbrengsten wel sterk tegenvielen, maar de onderwatergewichten kwamen wel voldoende hoog waardoor ook de kook- en frietkwaliteit goed waren. Elk van de vijf rassen halen eind maart nog steeds een zeer goede bakkleur. 
In Wortegem-Petegem werd geïrrigeerd waardoor een mooie opbrengst werd gehaald, maar de onderwatergewichten bleven dan weer overwegend te laag met heel wat drijvers. Vooral Valencia en Bintje doen het daar minder goed op vlak van frietkleur met gedurende het hele bewaarseizoen een aanvaardbare score. 

 

 

Van alle variëteiten werd bij oogst, begin januari, half februari en eind maart ook de kookkwaliteit bepaald waaronder smaak en uitzicht. De evolutie van deze parameters kent een grilliger patroon in de tijd dan de frietkleur. De kookkwaliteit wordt echter niet in herhalingen bepaald. Doorheen de bewaring deed Victoria het vaak goed op beide locaties. Aan de andere kant haalde Challenger vaak een lagere score t.o.v. de andere rassen.
Van alle variëteiten werd bij oogst, begin januari, half februari en eind maart ook de kookkwaliteit bepaald waaronder smaak en uitzicht. De evolutie van deze parameters kent een grilliger patroon in de tijd dan de frietkleur. De kookkwaliteit wordt echter niet in herhalingen bepaald. Doorheen de bewaring deed Victoria het vaak goed op beide locaties. Aan de andere kant haalde Challenger vaak een lagere score t.o.v. de andere rassen.




Print

Theme picker