X
GO
nl-BEfr-FR

POMMAK berichten
«augustus 2018»
madiwodovrzazo
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

POMMAK - markttransparantie akkerbouw

vrijdag 20 april 2018

Diverse invloeden op de Belgische aardappelmarkt

Het planten is deze week stilaan op gang gekomen in meerdere regio’s in België. Nog niet overal kon gestart worden met het uitplanten van de vroege aardappelen. De achterstand bedraagt 2 à 3 weken. In Haspengouw (en in mindere mate in het westen van het land) werden ook reeds bewaaraardappelen uitgeplant. Regio’s waar men 30 à 40 mm regen kreeg sinds begin april moesten (en moeten vaak nog steeds) wachten. Over het algemeen is de bodemstructuur goed.

De sterke daling van het areaal vroege aardappelen (minimum 20 à 25 % volgens PCA) wordt bevestigd. De verwerkers maakten veel minder contracten en hebben er voor gekozen om op bewaardaardappelen te draaien in juli. Dit wordt mee in de hand gewerkt door de verlate start van de vroege aardappelen. De Belgische aardappelvoorraden in bewaring zijn volgens de bevraging van begin april hiervoor groot genoeg – zeker in Fontane.

De noteringen en transacties in België bevestigen deze week dat Fontane dé prioriteit is voor de verwerkende industrie met stijgende prijzen. Challenger vertoont nog steeds kwaliteitsproblemen (interne vlekken). Naar Bintje is er weinig vraag. Andere variëteiten (Agria, Markies) halen de beste prijzen.
De Belgapomnotering blijft € 20 per ton voor Bintje en € 30 per ton voor Challenger. Op Pommak werden transacties van € 30 per ton voor Bintje en € 40 per ton voor Challenger geregistreerd. Sedert meerdere weken/maanden noteert PCA/Fiwap Bintje aan € 20-30 per ton met de vermelding dat de beste kwaliteit verkocht wordt aan hogere prijzen voor bestemming schilbedrijven – deze volumes zijn evenwel beperkt.

Belgapom noteert Fontane aan € 60 per ton – een stijging van € 10 per ton. In Nederland wordt Fontane genoteerd aan € 55-65 per ton. Op Pommak worden transacties Fontane geregistreerd aan € 65 per ton en is er een ruime vork van € 65 - 95 per ton voor Agria en Markies. De prijzen voor Innovator bevinden zich daar tussen in, aan  € 60 - 70 per ton. De notering van VTA bevestigt € 50-75 per ton voor klassieke variëteiten en € 70-95 per ton voor de variëteiten « extra » (waaronder Agria en Markies).

Diverse invloeden houden deze week de prijzen op peil, met een bonus voor Fontane. De weers- en bodemcondities spelen zeker mee : de gemiddelde plantdatum en de opkomstomstandigheden spelen op zijn minst een psychologische rol. Er is een overvloed aan aardappelen in bewaring, maar aandacht voor voor de kwaliteit blijft geboden (bakkwaliteit, hoge buitentemperaturen, …) blijft geboden.

Pommak toont de evolutie van de markt in « real time » zolang jullie de lijst aanvullen met jullie transacties. Een tiental transacties die recent geregistreerd werden, tonen aan dat de handel toeneemt. Wat uw beslissing ook moge zijn – aankopen of verkopen – registreer uw transactie onmiddellijk via www.markttransparantieakkerbouw.be

Secretariaat Pommak

 

Print
Tags: prijs

Comments are only visible to subscribers.