X
GO
nl-BEfr-FR
Hoeveel stikstof zit er momenteel in de bodem (0-90cm)?

36 Vlaamse percelen worden maandelijks opgevolgd. Klik op een perceel voor de meest actuele cijfers over minerale stikstofinhoud, dierlijke bemesting en/of het weer op dit perceel.

 
ACTUEEL: stikstof uitgespoeld naar diepere (onbereikbare) lagen
Op percelen met een zwaardere textuur is de minerale stikstofinhoud momenteel behoorlijk hoog. Met name in de laag 60-90 cm bevindt zich vrij veel (uitgezakte) stikstof. Deze stikstof is echter niet meer opneembaar voor ondiep wortelende gewassen zoals aardappelen. Op de meeste zandgronden was de nitraatuitspoeling intenser en ligt de minerale stikstofinhoud in de laag 0-90cm een stuk lager. In de bouwvoor (0-30 cm) is recent wat stikstof vrijgekomen door mineralisatie, maar ook die zal deels verder uitspoelen naar beneden. Alleen op percelen waar vorstresistente vanggewassen staan, is er voldoende opname om dit te compenseren.
 
Uitleg bij de kaart
Op bovenstaande kaart ziet u de 36 praktijkpercelen waarop de minerale stikstofinhoud van de bodem maandelijks wordt opgevolgd. De gegevens worden telkens halverwege en op het einde van de maand aangevuld met de laatste nieuwe resultaten. Als u de kaart bekijkt met uw gsm, houdt u deze best horizontaal voor een goede weergave.

U kan per praktijkperceel doorklikken naar:

  • de evolutie van de minerale stikstofinhoud in de bodem
  • de samenstelling van de toegediende dierlijke mest
  • weersgegevens van het meest nabijgelegen weerstation
    
 
 
met de financiële steun van: