X
GO
nl-BEfr-FR
Groenbedekkers in de Vlaamse Ardennen

Groenbedekkers in de Vlaamse Ardennen

maandag 21 augustus 2017

Elk jaar moeten telers kiezen voor een geschikte groenbedekker. Op rode en paarse percelen is het inzaaien van een groenbedekker verplicht in het kader van de randvoorwaarden erosie (basispakket). Wie focusbedrijf is, moet een vanggewas inzaaien, maar ook als vergroening spelen groenbedekkers - en dan meer specifiek mengsels geschikt als ecologisch aandachtsgebied (EAG) - een belangrijke rol.
Door PCG en PCA werd op 14 augustus 2017 in het kader van het Leader project ‘Boeren op een helling’ een demonstratieproef groenbedekkers aangelegd op een perceel in Lierde om verschillende groenbedekkermengsels met elkaar te vergelijken.
Er werden daartoe 10 EAG-mengsels geselecteerd en ingezaaid op een tarwestoppel, die voorafgaand werd bemest met runderdrijfmest. De zaai gebeurde in combinatie met een diegronder en rotoreg in één werkgang. 
  

In het najaar van 2017 zal een eerste proefveldbezoek georganiseerd worden waarbij de verschillende eigenschappen van de groenbedekkermengsels zullen worden toegelicht:  bewortelingsdiepte, bodembedekkingsgraad, stikstofopname, vorstgevoeligheid, aanvoer organische koolstof, aaltjesresistentie en kostprijs zaaigoed.
In het voorjaar van 2018 wordt een tweede proefveldbezoek voorzien met demonstratie van de mechanische vernietiging en het inwerken van de groenbedekkers door een aantal (combinaties van) machines.

Voor meer info kan u terecht bij:
Maarten De Boever - PCG - E: maarten@pcgroenteteelt.be - T: 09 381 86 85
Ilse Eeckhout - PCA - E: ilse.eeckhout@proefcentrum-kruishoutem.be - T: 09 381 86 92

Print

Comments are only visible to subscribers.