X
GO
nl-BEfr-FR
Eindcijfers productie NEPG bekend

Eindcijfers productie NEPG bekend

vrijdag 8 december 2017

Alle NEPG-landen (North-Western European Potato Growers) hebben hun eindcijfers voor de aardappeloogst gepubliceerd. De vijf landen (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) schatten hun totale opbrengst aan consumptieaardappelen op 29,339 miljoen ton, hetgeen 17,2% boven het 5-jarig gemiddelde uitkomt. Het wachten was op Groot-Brittannië met een opbrengst van 5,243 miljoen ton. Dit is 14,4% meer dan vorig seizoen.

5% verlies verwacht
Als gevolg van te natte rooiomstandigheden in combinatie met de zeer lage aardappelprijzen, hebben diverse telers besloten om probleempercelen niet te rooien. Tevens worden in alle landen diverse problemen gemeld in de opslag vanwege o.a. rot en andere bewaarproblemen. Deze twee componenten bij elkaar opgeteld schat de NEPG het verlies op circa 5%. Vanwege een gemiddeld lager drogestofgehalte hebben de verwerkers meer grondstof per kilogram eindproduct nodig. Lage aardappelprijzen stimuleren niet alleen de export van verse consumptieaardappelen, maar scheppen ook extra mogelijkheden voor de diverse aardappeleindproducten.

Ondanks een toename van de vraag van de verwerkende industrie in de laatste 5 jaar van ruim 13% tot 15.244.900 ton jaarlijks, is de verwachting dat de huidige (te) grote oogst een gezonde balans tussen vraag en aanbod voorlopig in de weg zal staan, alhoewel de lentemaanden onberekenbaar kunnen zijn. Dit seizoen is er in de NEPG-landen 5,5% meer uitgeplant. Tezamen met in alle landen een gemiddeld hogere opbrengst, resulteert dit in een lage marktprijs, ver onder de kostprijs voor de telers.

De NEPG verwacht dat de voor de telers zwaar tegenvallende financiële resultaten van deze oogst, meegenomen zullen worden in het telersbesluit aangaande hun aardappelareaal voor komend seizoen.

 

Image

Image

Productie en verwerking 2012-2017

 

Voor België nemen PCA (Vlaanderen) en Fiwap (Wallonië) deel aan de bijeenkomsten van NEPG.

Print
Tags:

Comments are only visible to subscribers.