X
GO
nl-BEfr-FR
PCA/FIWAP notering

PCA/FIWAP notering

vrijdag 26 augustus 2016

Overtonnen bij contractteelt
De laatste weken komen er reacties binnen bij het PCA over het verschil tussen de noteringen in België en in Nederland. De prijs in Nederland ligt inderdaad enkele euro’s per100 kg hoger dan in België. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor telers met contractaardappelen die hun overtonnen mee verkopen op basis van de geldende Belgische notering op het ogenblik van de aflevering. Nederlandse telers ontvangen voor hun overtonnen momenteel een hogere prijs omdat deze gebaseerd is op de Nederlandse noteringen (beurzen). Hun Belgische collega’s ontvangen minder omdat er in het contract verwezen wordt naar de Belgische noteringen (PCA/Fiwap en Belgapom). De noteringen zijn evenwel een weergave van de lokale situatie. 
Telers kunnen hieraan werken door te onderhandelen over prijsafspraken voor hun overtonnen, gebaseerd op Nederlandse beurzen. In de praktijk zijn er zelfs contracten die verwijzen naar een mix van Belgische en Nederlandse noteringen. 
Opgelet, hoewel de Nederlandse noteringen momenteel hoger zijn dan de Belgische, is dit de laatste jaren zeker niet altijd het geval geweest. De Nederlandse noteringen reflecteren een markt van frietrassen, waaronder praktisch geen Bintje meer. Andere rassen hebben een beter verwerkingsrendement en een betere bakkleur, vandaar hun hogere notering. Bovendien trekt de export de Nederlandse prijzen soms omhoog als de vraag zeer actief is.

PCA/FIWAP notering

Elke dinsdag middag noteren PCA en FIWAP gezamenlijk de prijs van de consumptie- en pootaardappelen. Dit bericht wordt door het PCA gepubliceerd op www.PCAinfo.be. FIWAP verspreidt het bericht via email, fax en SMS.
De notering voor consumptieaardappelen is altijd per 100 kg aardappelen en exclusief btw. Van juli tot september wordt de prijs voor machinegerooide vroege aardappelen genoteerd. Van augustus tot juni is er een notering voor Bintje en Fontane. Afwijkende prijzen voor andere rassen worden apart weergegeven. Ook de verhouding tussen vraag en aanbod (de marktstemming) wordt genoteerd en vormt een geheel met de prijsnotering. Daarnaast is er een korte beschrijving van de elementen die de markt beïnvloeden, zoals rooiomstandigheden en de vraag van verwerkers, schilbedrijven of exportmarkten. 
De notering voor pootgoed gaat altijd over Nederlands pootgoed Bintje, excl. BTW, gekocht per 5 ton klasse A, in zakken geleverd in maart, voor de maten 28/35mm en 35/45mm. Ook hier worden de marktomstandigheden telkens beknopt weergegeven.

Werkwijze 

Het PCA en FIWAP bevragen in de grootst mogelijke onafhankelijkheid - elk afzonderlijk - telers, handelaars en verwerkers naar hun transacties afgesloten kort voor de notering. Het gaat uiteraard telkens over gedane zaken en dus in geen geval om een prijszetting!  
Sedert enkele jaren is er aanvullend een transactielijst beschikbaar via POMMAK waar individuele telers hun transacties op melden. Deze lijst biedt gedetailleerde informatie over ras, kwaliteit en leveringstermijn die bij de transactie hoort. Dit laat PCA en FIWAP toe om op een efficiënte manier informatie op te halen, voornamelijk bij telers, maar ook bij enkele afnemers. Op basis van al deze informatie wordt de PCA/FIWAP-notering in onderling overleg opgesteld en gezamenlijk gepubliceerd op dinsdag om 13:30u.

Pommak

Als telers of kopers ervaren dat de notering geen volledige weergave is van de realiteit, dan raden wij aan dat zij ons contacteren en/of hun transacties inbrengen op Pommak. Maak gebruik van deze tool om de aardappelmarkt transparant en goed onderbouwd te maken. Pommak is er voor en door de sector!

Een transactie invoeren is heel eenvoudig. Ga naar POMMAK en log in. U kunt de lijst ten alle tijde raadplegen. Nog geen lid? Vul dan uw gegevens in om een gebruikersnaam en wachtwoord te ontvangen. De deelname is gratis.


 

Print
Tags: markt

Comments are only visible to subscribers.