X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Weersomstandigheden 2021

Weersomstandigheden 2021

dinsdag 21 december 2021

Op het einde van een wisselvallige winter 2021, die eerder aan de natte kant was, kregen we eind februari al een voorproefje van de lente met een aantal recordwarme dagen voor die periode. Die trend werd echter in maart, die eerde koel en wisselvallig uitviel, niet doorgezet – met uitzondering dan van de zeer warme laatste 2 dagen. Opnieuw was dit geen voorbode voor het weer in april: deze tweede lentemaand staat te boek als de koudste sinds 1986 (Ukkel, KMI). Het was echter overwegend droog, en mede daardoor kon het planten van zowel de (half)vroege als de bewaaraardappelen op een normaal tijdstip (gemiddeld respectievelijk op 3 en 25 april) en in goede omstandigheden uitgevoerd worden.


Voor een vlotte opkomst en vroege gewasgroei echter bleven de temperaturen ook in mei nog te laag. Dit gold uiteraard ook voor de groei van opslagaardappelen – voornamelijk op hopen sorteergrond – die een stuk later dan gemiddeld op gang kwam. Mede daardoor was het dan ook wachten tot 27 mei op de eerste melding van aardappelziekte (op afvalhoop). In de daaropvolgende week werden nog enkele aantastingen vastgesteld.


Een warme én natte junimaand schiep ideale omstandigheden voor de aardappelziekte, vooral in de tweede helft van de maand. In combinatie met een snelle en uitzonderlijke gewasgroei leidde dit tot een sterke uitbreiding van aantastingen in (vroege) percelen, met soms erge haarden.


In tegenstelling tot voorgaande jaren kwam er geen droge en zonnige zomerperiode die een rem kon zetten op de aardappelziekte, wel integendeel: met een neerslagrecord in juli en opnieuw veel neerslag in augustus, matige temperaturen en weinig zon, kregen we twee maanden met aanhoudend infectieweer voor Phytophthora. De ziektedruk was ongekend hoog, en de noodzaak voor een continue gewasbescherming resulteerde in een hoog aantal bespuitingen: gemiddeld 16 behandelingen, mits de meest performante middelen gebruikt werden én het perceel nagenoeg vrij van aantastingen bleef.

Voor de oogst van de bewaaraardappelen was het wachten op de juiste bodemomstandigheden, na de hevige neerslag van begin oktober. Het aantal rooibare dagen bleef beperkt. Bij telers met grote arealen en/of in regio's met veel neerslag duurde het tot eind november vooraleer de laatste aardappelen gerooid waren.

 

Pieter Vanhaverbeke, PCA
 

Print
Tags: