X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Vlaams aardappelareaal stijgt 4%

Vlaams aardappelareaal stijgt 4%

donderdag 16 juni 2022

Uit de voorlopige cijfers van de Vlaamse verzamelvraag blijkt een stijging van het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen. De teller staat op 51 708 ha (+4,2%). Vermoedelijk waren de gestegen contractprijzen een stimulans om verder te gaan met aardappelen. Bij de ondertekening van de contracten in januari was er immers nog geen indicatie dat de kostprijs in 2022 nog flink zou doorstijgen. De stijging kan deels ook verklaard worden door de betere prijzen op de vrije markt. 
Het areaal pootgoed is sinds dit jaar opgedeeld in gecertificeerd pootgoed (1052 ha) en hoevepootgoed (371 ha). Samen komt dit neer op een stijging van 2% in pootgoedproductie.

 

Andere teelten

Het gewas met de grootste areaalstijging is korrelmais. Er wordt dit jaar maar liefst 32% meer korrelmais geteeld (56.046 ha). Wintertarwe daalt 4%. Wintergerst stijgt 9%. Ook het areaal cichorei stijgt met 9%.
De grootste dalingen worden gezien bij de groenten. De arealen bloemkool, spruitkool, wortelen, uien, erwten en bonen dalen allemaal tussen de 15 à 30%. 
 

 

Print
Tags: areaal