X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Staalname voor bijbemesting

Staalname voor bijbemesting

(afbeelding: agrifoto.nl)

donderdag 3 juni 2021

Om zo efficiënt mogelijk om te springen met bemesting, is het raadzaam de stikstofbemesting te fractioneren. Wie gefractioneerd bemest kiest ervoor de basis bemesting bij planten te verlagen naar ongeveer 70 % van het advies en vervolgens bij te bemesten binnen de eerste 60 dagen na opkomst van het gewas. 

Bodemanalyse

Om een beter zicht te krijgen op hoeveel er nog bijbemest moet worden kan een staalname voor bijbemesting zinvol zijn. Dergelijk grondstaal wordt best een 2-tal weken na opkomst genomen, wanneer de aardappelen een bloempotje groot zijn. Dit geeft je inzicht in de totale stikstofvoorraad die beschikbaar is voor je gewas. Vergeet dus niet om tijdig (zeker 1 week voor de gewenste staalname datum) de staalnemer te contacteren. 

Vloeibaar, korrel

De bijbemesting kan zowel met vloeibare als vaste meststoffen ingevuld worden. Vaste meststoffen laten toe om grotere dosissen in één keer bij te bemesten. Vloeibare toepassingen zoals Urean (vloeibare stikstof) of ureum kunnen samen met de plaagbespuiting toegepast worden. Om bladverbranding te voorkomen worden ze ingezet aan een dosis van maximaal 8 à 10 eenheden stikstof per bespuiting. Deze bladbemesting gebeurt best op een droog gewas bij milde temperaturen en een eerder hoge luchtvochtigheid (bv. in de ochtend of avond). 
Merk op dat zowel bij bladbemesting als bijbemesting via korrel extreme droogte de werking van de bijbemesting vertragen/beperken. Hou dus zeker rekening met de weersomstandigheden voor het uitvoeren van je bijbemesting.

 

Print