X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Snelle groei

Snelle groei

dinsdag 8 juni 2021

Met de stijging van de temperaturen zijn ook de aardappelen aan hun groeispurt begonnen. De vroege rassen sluiten tussen de rijen en ook de eerst geplante late rassen hebben al een mooie loofmassa ontwikkeld. Wie denkt aan bij bemesten met korrel doet dit best op basis van een grondanalyse en vooraleer het gewas sluit.

 

Vrijlevende aaltjes

Er worden relatief weinig problemen gemeld met opkomst. Uit de lichte gronden komen signalen van schade door vrijlevende aaltjes. Dit leidt tot een onregelmatige opkomst in plekken of stroken. Controleer de ondergrondse witte stengeldelen op symptomen van aanprikken: fijne bruine streepjes, verkankerde plekken of soms gedraaide stengels. Bij een gezonde plant zijn deze stengeldelen wit en onaangetast! Opgelet, deze symptomen kunnen verward worden met lakschurft (Rhizoctonia), een schimmel die meestal infecteert vanaf het pootgoed. 

 

Coloradokever

De coloradokever zit als gevolg van het koude voorjaar iets achter op schema. De eileg is nog volop bezig. Als nu de nodige aandacht uitgaat naar opslagbestrijding, dan kan er voorkomen worden dat straks tientallen larven per opslagplant ontluiken en evolueren tot kevers die massaal naar aardappelpercelen trekken.

Denk in termen van IPM (geïntegreerde bestrijding) en streef naar minimale afhankelijkheid van chemische gewasbescherming door preventie en monitoring!

 

 

‘IPM in de akkerbouw’ is een demonstratieproject van de Vlaamse Overheid  waarbij alle aspecten van IPM ander de aandacht gebracht worden.

Print
Tags: