X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Rassenproeven Vlaanderen 2020

Rassenproeven Vlaanderen 2020

groeiseizoen 2020

vrijdag 22 januari 2021

In het kader van het Landbouwcentrum aardappelen lagen er in 2020 zes rassenproeven aan in diverse regio’s in Vlaanderen. Op vier locaties werden proeven aangelegd met nieuwe frietrassen met op 2 locaties ook nog enkele chipsrassen erbij. Voor het vierde jaar op rij werden op twee locaties proeven aangelegd met 10 rassen bestemd voor thuisverkoop (combinatie van vastkokende en bloemige variëteiten).


PLANTAFSTAND 

De proefvelden werden geplant tussen 7 en 24 april. Er wordt steeds getracht om uitsluitend gebruik te maken van groot pootgoed ± 35/50 mm. Bij een tweetal variëteiten voor thuisverkoop werd uiteindelijk toch kleiner pootgoed geleverd. De plantafstand in de rij werd aangepast per ras: 30 à 36 cm voor frietrassen, 33 cm voor chipsrassen en 30 à 40 cm voor rassen voor thuisverkoop. De bemesting gebeurde op basis van een grondontleding.


SEIZOEN

Door de regionale spreiding van de proefvelden zijn er steeds verschillen in groeiomstandigheden zelfs binnen het kleine Vlaanderen. 
Het groeiseizoen 2020 werd opnieuw gekenmerkt door lange perioden van droogte en heel wat (zeer) warme dagen. Opbrengsten schommelden tussen de proefplaatsen van 44 ton/ha in Bertem tot 62 ton/ha in Wannegem-Lede voor de referentie Fontane. Bij de rassen geschikt voor thuisverkoop was Bintje één van de referenties en haalde een opbrengst (na aftrek van 20%) van 44 ton/ha. De onderwatergewichten lagen voor veel rassen iets hoger mede door de langdurige droogte. Hierdoor waren de knollen vaak ook gevoeliger voor stootblauw. De friet- en chipskwaliteit was overwegend zeer goed. De smaak na koken voor de rassen bestemd voor thuisverkoop schommelde tussen voldoende tot zeer goed.

 


Het volledige artikel met de bespreking per ras is hieronder terug te vinden.  

 

Rassenproeven Vlaanderen 2020

 

Print