X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Rassenproeven Vlaanderen - 2020

Rassenproeven Vlaanderen - 2020

maandag 15 juni 2020

Dit jaar worden door Inagro en PCA 6 rassenproeven opgevolgd. Chipsrassen werden geplant in Kortrijk en Kruisem samen met de late frietrassen. In Lennik en Bertem, op percelen van de proefboerderijen van de Vlaamse Overheid, werden dezelfde 11 frietrassen geplant. In Langemark en Kruisem werden rassen geschikt voor thuisverkoop geplant, zowel bloemige als vastkokende variëteiten. Er werd geplant tussen 7 en 24 april met bijna allemaal grove potermaten (uitgezonderd Charlotte en Alegria). De plantafstand varieerde tussen de rassen. Onder andere het verwachte knolaantal bepaalt mee de afstand in de rij. Hoe minder knollen per struik, hoe dichter het ras best geplant wordt om toch voldoende opbrengst te halen. 


Bij de industrierassen werden enkel (midden)late rassen uitgeplant. Toch zit er tussen de rassen nog heel wat verschil qua vroegheid en dus ook qua snelheid van opkomst van de planten. Vooral bij de vastkokende versmarktrassen zitten verschillende variëteiten die wel een vroegrijp type zijn. Uiteindelijk haalden alle rassen een opkomst van meer dan 86%. Het ene ras kwam wel gelijkmatiger boven dan het andere en dat is nu soms nog steeds te zien aan de gewasstand.


Bij de late frietrassen zijn we vooral op zoek naar alternatieven voor de twee belangrijke segmenten van Fontane en Innovator. Fontane wordt vooral gekenmerkt als geelvlezig ras met frieten bestemd voor een brede waaier van markten (winkels, horeca, …). Innovator is dan weer witvlezig waarvan frieten worden gemaakt voor de fastfoodketens. In de proeven dit jaar liggen vooral heel wat mogelijke nieuwe alternatieven voor Fontane: Babylon, Cardyma, Chenoa, Edison, Palace en Virginia. Mogelijke alternatieven voor Innovator zijn dan weer Alverstone Russet, Kelly en Tiger. 


Bij de twee locaties met bloemige en vastkokende consumptieaardappelen hopen we ideeën op te doen voor rassen voor thuisverkoop. Charlotte is de referentie als vastkokende aardappelen en Bintje als bloemige aardappel. 


Gedurende het seizoen wordt de gewasstand, de bloei, eventuele aantastingen met Phytophthora of Alternaria en de afrijping opgevolgd. Na loofdoding worden alle rassen geoogst om de opbrengst en de kwaliteit te bepalen. 
 

 

 

De rassenproeven worden aangelegd in kader van het Landbouwcentrum Aardappelen met de financiering van de Vlaamse Overheid.

 

Print
Tags: