X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Opkomstproblemen

Opkomstproblemen

donderdag 4 juni 2020

Over het algemeen verliep de opkomst vlot. Er zijn meldingen van slechte opkomst, maar die blijven beperkt. Ze zijn vaak gerelateerd aan de pootgoedpartij.

Ook dit jaar zijn er weer meldingen van poters die ongekiemd in de grond blijven zitten  of te zwak zijn om een sterke plant te leveren. Na verloop van tijd gaat de poter rotten (zie foto).

 

Dergelijke symptomen (gebrek aan kiemlust) kunnen van van fysiologische aard zijn. Mogelijk schort er iets aan de vitaliteit van dergelijk pootgoed. Dit wordt sterk bepaald door de veldfase van het pootgoed (teelt, loofdoding, oogst), maar ook door de bewaaromstandigheden (temperatuur, duur, moment van uit koeling halen, …). Consumptietelers hebben geen zicht op de historiek van hun pootgoed en zijn aangewezen op hun leverancier om de eventuele oorzaak te achterhalen.

In veel gevallen gaat het echter om een bacteriële en/of schimmelaantasting. Niet zelden zat er op het ogenblik van de aflevering van dergelijk pootgoed al rot in de partij.

Ook gevallen van aantasting door Rhizoctonia werden gemeld.  

 

Zijn er opkomstproblemen? Contacteer dan zo snel mogelijk uw leverancier van het pootgoed voor een vaststelling op het veld.

Print
Tags: