X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Opgelet voor hol en rot! Controleer uw percelen!

Opgelet voor hol en rot! Controleer uw percelen!

dinsdag 24 augustus 2021

Gisteren en vandaag werden weer heel wat percelen Fontane en Challenger bemonsterd. De resultaten zullen volgende week gepubliceerd worden. Het ziet er naar uit dat de opbrengst van de late rassen goed tot zeer goed zal zijn. De afrijping is op heel wat Fontanepercelen ingezet en lijkt nu snel te evolueren. Andere percelen zijn nog opvallend groen van loof. De mate waarin stikstof in het perceel aanwezig was, zal hier ongetwijfeld een rol in spelen.

 

Hol

De knolkwaliteit wisselt sterk van perceel tot perceel. Er zijn meldingen van groeischeuren, misvormingen, rot en holheid. Vooral holheid lijkt algemeen aanwezig te zijn in Fontane en in mindere mate in Challenger.

In het ras Fontane zijn gemakkelijk enkele holle knollen te vinden en niet alleen in de grofste sortering. Wetende dat de groei nog enkele weken doorgaat, is het sterk de vraag hoe het aandeel holle knollen zal evolueren. Alleen loofdoding kan de groei stilleggen, maar dat lijkt voor de opbrengst vaak nog wat vroeg.

 

OWG te laag

Sommige rassen met holheid vertonen een té laag onderwatergewicht. Een of meerdere knollen in het staal kunnen het OWG inderdaad sterk beïnvloeden. Zo kan een staal mét holle knollen onder de norm uitkomen, terwijl het zelfde staal zonder holle knollen ruim boven 360g/5kg scoort. Knollen met een grote holte kunnen zelfs drijven in een zoutbad met dichtheid 1,06.

 

Rot

In percelen aangetast door de aardappelziekte, komt al redelijk wat rot voor. Ook bacterierot lijkt voor problemen te zullen zorgen. Het zal er op aankomen eigen percelen zo goed mogelijk te bemonsteren, om vóór het inschuren een correct beeld te hebben van de kwaliteit en zodoende de inschuurvolgorde hierop af te stemmen. Als een partij té veel rot bevat, kan deze beter niet bewaard worden of moet ze op zijn minst vooraan ingeschuurd worden.

 

Print
Tags: