X
GO
nl-BEfr-FR
NEPG-aardappelareaal groeit 2 à 3%, maar onzekerheid blijft

NEPG-aardappelareaal groeit 2 à 3%, maar onzekerheid blijft

vrijdag 7 juli 2023

In een voorlopige schatting zegt NEPG dat het areaal consumptieaardappelen met 2 tot 3% is toegenomen. Dit brengt het areaal op een hoger niveau dan in 2020, toen er in de EU-4 522.000 ha aardappelen werden geteeld. De moeilijke groeiomstandigheden roepen echter veel vragen op over de productie van 2023, ondanks een sterke vraag naar verwerkte aardappelproducten.

 

Zorgen over de beschikbaarheid van pootgoed volgend voorjaar

Zoals reeds verwacht, neemt het zetmeel- en pootgoedareaal in de NEPG-regio af met meer dan 15.000 ha. Op de meeste van deze gronden worden nu aardappelen voor verwerking geteeld. In enkele gevallen zijn ook telers van tafelaardappelen over geschakeld naar frietaardappelen.
Het pootgoedareaal is zowel in Nederland als in Frankrijk met ongeveer 2.500 ha afgenomen. Er wordt verwacht dat het pootgoedareaal ook zal afnemen in Duitsland, België, Denemarken en Schotland. Als we dit jaar 10.000 ha pootgoed verliezen in Noordwest-Europa, kan dat een afname van 100.000 ha consumptieaardappelen betekenen in 2024.

 

Laat planten: gevolgen voor productie 2023

Door de regen werd het planten dit voorjaar in alle West-Europese landen uitgesteld. Het grootste aandeel aardappelen werd geplant tussen midden april en begin juni, met een piek in de tweede helft van mei. 

In combinatie met de vertraagde start, hebben ook andere factoren - gerelateerd aan pootgoed, de bodembewerkingen en/of de klimatologische omstandigheden - een impact gehad op de opkomst en ontwikkeling van het gewas. Bloei en (in sommige gevallen) knolvorming vond vroeger plaats dan normaal. Hoe groot de impact zal zijn op de kwantiteit en kwaliteit van de productie van 2023, is nog te vroeg om te zeggen. Veel zal afhangen van de weersomstandigheden die volgen, maar sommige telers maken zich nu al zorgen over wat ze in in het veld zien.

 

Wereldwijde vraag naar verwerkte aardappelproducten blijft sterk

De vraag naar vrije aardappelen blijft in alle West-Europese landen aanhouden. Verwerkers moeten voldoende grondstof vinden tot het einde van het oude seizoen. Het lijkt erop dat sommige verwerkers bereid zijn om zowat elke prijs te betalen voor de laatste partijen van de oude oogst zonder contract. Het aanbod vrije aardappelen is eind juni, begin juli zo goed als opgedroogd! 
Niettemin overwegen (sommige) verwerkers om de geplande vakantie en onderhoudsbeurten uit te breiden voordat ze overschakelen op de nieuwe oogst. Er zijn ook uitzonderingen met fabrieken die hun productie niet zullen stilleggen! De eerste oogst uit Rijnland, Nedersaksen en Pfalz wordt echter niet vóór week 29 verwacht, terwijl de Belgische oogst (Vlaamse vroege) met voldoende omvang en drogestofgehalte waarschijnlijk pas eind juli - begin augustus (week 30 of 31) zal arriveren.

 

Persbericht NEPG, 7 juli 2023

Print
Tags: