X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Klaar voor een nieuw bewaarseizoen?

Klaar voor een nieuw bewaarseizoen?

dinsdag 21 september 2021

Er werden al heel wat percelen geloofdood. Oogst en bewaring komen in zicht. Laat ons hopen dat de rooiomstandigheden ideaal zullen zijn om de aardappelen vlot en gezond in te schuren. Kwaliteitsproblemen zullen hoe dan ook aanwezig zijn. Rot (bacterieel, plaag…) en holheid zijn zaken om nauwkeurig in het oog te houden. Holle knollen zijn bewaarbaar op voorwaarde dat het om proper hol gaat én op voorwaarde dat bacteriën en schimmels geen toegang hebben tot de holte. Hol in combinatie met groeischeuren (= ingangspoort voor bacteriën en schimmels) kan aanleiding geven tot knollen die gaan lekken (slijmerig hol).

 

Kiemlust

Hoe groot de kiemlust van aardappelen is, kort na de oogst, wordt in grote mate beïnvloed door het ras en door de omstandigheden tijdens de teelt en de oogst. Gezien de matige temperaturen en de continue vochtvoorziening, hebben de aardappelen dit jaar op het veld minder stress meegemaakt dan vorig jaar.  Bovendien werd de MH-toepassing doorgaans in goede omstandigheden uitgevoerd (voldoende loof voor een goede opname). We mogen dus hopen dat de kiemlust in de eerste weken na het inschuren kleiner zal zijn dan vorig jaar.  

 

MH in de knollen

Wie twijfelt aan de opname van MH, kan een analyse laten uitvoeren. Een gehalte vanaf 10ppm kan volstaan om de kiemlust te temperen. Hou er rekening mee dat niet alle knollen in dezelfde mate MH hebben opgenomen. Aangezien het beperkte aantal knollen in een staal, kan het resultaat dus zeer variabel zijn. Met andere woorden: een laag analyseresultaat wil niet persé zeggen dat er onvoldoende MH aanwezig is. Omgekeerd, kan een hoge waarde een overschatting zijn. Wie toch een analyse wenst (100 à 150 euro per staal), kan hiervoor terecht bij labo’s zoals Primoris of Eurofins. 

 

Rustig binnen brengen

Alle factoren die zorgen voor een verhoogde ademhaling van de knol, zijn nefast voor de algemene (kiem)rust. Hoge temperaturen bij de oogst zorgen voor een versnelde ademhaling met vrijstelling van warmte, vocht en CO2 kort na het inschuren. Ook deze omstandigheden stimuleren kieming.

 

rooiomstandigheden

Het komt er op aan de aardappelen zo rustig mogelijk binnen te brengen. Kies daartoe de meest ideale rooiomstandigheden: vochtige bodem en matige temperaturen. Let er ook op dat het gewas voldoende afgestorven is bij de oogst.

Als stengels onvoldoende dood zijn, laten ze de knollen niet los. In dat geval lopen ze beschadigingen op tijdens het rooiproces. Wondjes vormen ingangspoorten voor schimmels en bacteriën die tijdens de bewaring een rottingsproces in gang kunnen zetten. Omdat langdurig en overmatig (extern) ventileren moeilijk combineerbaar is met kiemremming moet er meer dan ooit gezorgd worden voor een gezond product in de loods.

 

ventileer vanaf dag 1

Breng de aardappelen relatief droog binnen (alleen aanhangende grond mag vochtig zijn) en maak werk van (drogende) ventilatie vanaf de eerste dag. Hoe sneller de aardappelen droog zijn, hoe beter de wondheling (bij 12 à 15°C) kan verlopen. Vocht en gebrek aan zuurstof (versmering van de lenticellen) kunnen de aardappelen immers doen ‘stikken’.

 

Goed rooiwerk

Ook de rooitechniek moet aangepast zijn. Rooi voorzichtig en zonder beschadigingen. Door het hoge aandeel holle knollen, moeten de aardappelen extra voorzichtig behandeld worden. Elke beschadiging kan leiden tot rot, zeker als een holte aanwezig is. Communiceer met de chauffeur van de rooier over het ras, het (hoge) onderwatergewicht en de ernst van een eventuele stootblauwproblematiek. Fouten die gemaakt worden bij de oogst, vragen veel te veel ventilatie-uren om de partij te (proberen) redden. Veel gewichtsverliezen, ventilatiekosten en kopzorgen kunnen vermeden worden met goed rooiwerk.

Houd voldoende grond op de rooimat tot achteraan in de machine. Pas daartoe de snelheid van de eerste mat aan ten opzichte van de rijsnelheid. Controleer of alle spijlen voldoende beschermd zijn met rubber.

 

valbrekers

Schenk ook voldoende aandacht aan valbreeksystemen. Voorkom grote valhoogtes zowel bij het laden van kippers als op de inschuurlijn. Hou de val minimaal en voorkom dat de knollen te lang op het reinigingssysteem van de stortbak blijven. Voorkom ook het terugrollen van knollen in de stortbak, op de hallenvuller en op de hoop. Terrasvulling kan afrollen voorkomen. Kies voor een aangepaste snelheid van de inschuurlijn. Liever meer aardappelen op de band dan een dunne laag aan hoge snelheid. Vermijd ook haakse overbrengingen. 

 

Inschuurvolgorde

We kunnen het niet genoeg benadrukken: KEN DE KWALITEIT van elk perceel en pas de inschuurvolgorde hieraan aan.

 

Print
Tags: