X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Hoe verloopt de kieming?

Hoe verloopt de kieming?

dinsdag 18 mei 2021

Vanaf eind november volgen Inagro en PCA verspreid over West- en Oost-Vlaanderen 16 loodsen op. Het gaat hierbij om 13 loodsen Fontane en 2 loodsen met Challenger en eentje met Bintje. Op 1 partij Fontane na, werd bij alle partijen tijdens het groeiseizoen MH (maleïnehydrazide) toegepast.  Er worden maandelijks stalen genomen voor opvolging van de kwaliteit en de kieming. 

 

Begin mei

Intussen zijn 5 van de 16 loodsen uitgeschuurd: naast de loodsen Challenger en Bintje zijn ook 2 loodsen Fontane leeg (beiden met Restrain). Bij de 11 overblijvende loodsen (allen Fontane) werd begin mei voor de 6de maal een staal genomen. In 3 loodsen waar Argos toegepast wordt is intussen 5x of zelfs 6x gefogd. In de 4 loodsen waar 1,4 Sight wordt gebruikt is 4 keer behandeld en in één loods intussen 5 keer. Van de loodsen met Restrain blijven er 2 over waarbij het Restrain niveau op 4 of 8% staat. De loodsen met Biox-M zijn intussen ook uitgeschuurd of overgeschakeld op Argos.
In een deel van de loodsen volgen we ook continu de temperatuur op. In de loop van april werden weinig schommelingen waargenomen door de koude buitentemperaturen, waardoor de gemiddeld knoltemperatuur (op 1 m diep in de hoop) stabiel gebleven is op 7°C. 
 

Kwaliteit

Het onderwatergewicht is in alle loodsen goed (gemiddeld 408 g/5 kg) en drijvers kwamen zeer beperkt voor. De vastheid van de knollen is zo goed als stabiel gebleven in vergelijking met vorige maand waardoor we nog steeds kunnen spreken van vaste aardappelen.  

De bakkleur is ten opzichte van april gemiddeld niet veranderd en bedraagt gemiddeld 2,0 voor de 11 resterende loodsen, wat zeer goed is (schaal 0-6). Het aandeel heterogene frieten blijft ongewijzigd en bedraagt gemiddeld zo’n 5%. De bakkleur van de 2 resterende loodsen waar Restrain toegepast wordt, bedraagt gemiddeld 3,4 (tegenover 2,9 vorige maand voor deze 2 loodsen). Hierbij werden in 1 loods frieten waargenomen in kleurklasse 3, waarbij de frieten van deze stalen in 5 verschillende klassen zitten. De bakkleur in de loodsen met 1,4 Sight zit op 1,9 en voor de loodsen met Argos of Biox-M is dit 1,6 à 1,7. 

 

Kieming

Maandelijks volgen we ook de kieming op door de lengte op te meten van de langste witte kiem per knol (2x 25 knollen). De lengte van de langste kiem voor de 11 overblijvende loodsen (allen Fontane met MH) bedraagt gemiddeld 2,7 mm. Uitgesplitst per kiemremmer, bedraagt de langste kiem gemiddeld 1,9 mm voor Argos; 2,2 mm voor Biox-M; 8,5 mm voor Restrain en 0,7 mm voor 1,4 Sight.

Ook de interne kieming werd opnieuw beoordeeld door het opensnijden van de knollen. In géén enkele loods werden interne kiemen waargenomen.

 

Opvolging in het kader van het Vlaio LA-traject "Slimme aardappelbewaring"

Print
Tags: