X
GO
nl-BEfr-FR
Doorwas in Bintje

Doorwas in Bintje

vrijdag 14 juli 2017

Van overal in Vlaanderen - van de kust tot Limburg - komen er meldingen binnen van doorwas. In Bintje, Markies en Agria worden symptomen vastgesteld. Challenger en Innovator zijn minder gevoelig. In Fontane zijn de resultaten wisselend: van geen tot erge symptomen.

 

Symptomen

De minst erge vorm van doorwas is nieuwe knolzetting vanuit de plant. Deze knollen groeien aan nieuwe stolonen die gevormd worden vanaf de stengel van de aardappelplant. Vaak hangen aan deze nieuwe stolonen al meerdere kleine knolletjes. Dit zijn concurrenten van de eerder gevormde primaire knollen, maar laten deze laatste ongemoeid. In veel gevallen groeien de nieuwe stolonen zelfs uit de rug, waarna er blad op gevormd wordt.

Erger is het wanneer OP de bestaande primaire knollen (nu 30 à 40 mm diameter) nieuwe scheuten ontstaan. Als deze scheut verder uitgroeit, komt hier een secundaire knol aan. De kans bestaat dat het resterende groeiseizoen te kort zal zijn om de secundaire knol te laten uitgroeien tot een mooie sortering. De partij telt dan dubbel zoveel knollen (veel bruto kilo's) maar de sortering blijft ondermaats (te weinig +50mm). Bovendien zal - op het einde van het groeiseizoen - de secundaire knol de primaire knol leegzuigen, waarna er drijvers en waterzakken ontstaan. Dit haalt niet alleen het onderwatergewicht naar beneden, het bemoeilijkt ook de bewaring.

Maleïnehydrazide werkt in op de celdeling en remt elke vorm van jonge, nieuwe groei (scheuten, secundaire knollen, kiemen). MH remt dus ook doorwas en (te) kleine knollen. 

 

Controleer

Voor veel percelen was het begin deze week nog te vroeg om maleïnehydrazide in te zetten. Primaire knollen kleiner dan 35mm zullen immers geremd worden in hun groei (opbrengstderving). Anderzijds is het effect het grootst op scheuten. Dit is vooraleer er secundaire knolletjes gevormd zijn. Het wordt dus een individuele afweging tussen minimale remming van de primaire knollen en maximale werking/remming op scheuten.
Met de regen van de voorbije week zit de groei er weer in. Vroeg geplante Bintjes komen nu wel in aanmerking voor een behandeling. Ga naar uw percelen, rooi een aantal representatieve struiken en beoordeel het percentage +35mm (moet groter zijn dan 80%), het aantal knollen met scheuten (voldoende om een behandeling te verantwoorden) en het stadium van doorwas (sec. knolletjes max. 10mm). 

Van zodra de hoofdoogst (primaire knollen) een grofte heeft van meer dan 35mm (diameter, knolbreedte), kan toepassing van MH zonder noemenswaardige opbrengstderving.

 

Aandachtspunten

Beschikbare handelsproducten voor kiemremming/opslagbestrijding/doorwas op basis van MH zijn: Fazor, Himalaya, Itcan (allen aan 5kg/ha) of Itcan SL 270 en Crown SL (vloeibaar, 11 l/ha). Deze toepassing is echter aan heel wat randvoorwaarden onderhevig om tot een goed resultaat te komen:
◾het gewas dient voldoende vitaal en fris te zijn ('s morgens) om transport van MH toe te laten naar de knollen (sapstroom!)
◾80% van de knollen dient groter te zijn dan 35 mm, anders wordt hun groei geremd met opbrengstdaling tot gevolg
◾de temperatuur bij behandelen mag niet hoger zijn dan 25°C om de loofgroei niet stil te leggen en risico op (brons)verkleuring van het loof te vermijden
◾het gewas dient minstens 12u en liefst 24u droog te blijven om voldoende opname te garanderen
◾spuit met voldoende water
◾de doorwassymptomen mogen niet te ver gevorderd zijn: bij korte scheuten (1 à 2 cm) mag de beste werking verwacht worden. Voor secundaire knollen groter dan 10mm, kan de behandeling te laat komen om deze nog voldoende af te remmen.   

Let na doorwasinductie ook op met extra N-bemesting: een hoog N-aanbod zal de groei extra stimuleren en meer doorwas generen. Er zit in de bodem nog voldoende stikstof, die door de droogte slechts minimaal opneembaar was.

 

 

 Challenger (Kluisbergen, 7 juli 2017)

 Fontane (Maarkedal, 7 juli 2017)

 Bintje (Maarkedal, 7 juli 2017)

 Bintje (Oudenaarde, 7 juli 2017)

 

 

Print