X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Bladluisbestrijding in pootgoed

Bladluisbestrijding in pootgoed

donderdag 20 mei 2021

Sinds half mei zijn we weer gestart met de berichtgeving voor pootgoedtelers over de bladluissituatie en de bijhorende bestrijdingsadviezen.

In de pootgoedteelt geldt een nultolerantie voor bladluizen omdat ze virussen overbrengen. Vooral het Y-virus (PVY) wordt bijzonder efficiënt door bladluizen overgebracht en is bij de nacontrole een belangrijkste reden voor deklassering (= verlaging van klasse) of afkeuring. We zien de laatste jaren een toegenomen bladluisdruk en - daarmee samengaand - jammer genoeg ook meer deklasseringen in de nacontrole.

 

De ‘Bladluisberichten pootgoed’ zijn gebaseerd op dagelijkse bladluistellingen in gele vangbakken in de praktijk. Deze tellingen gebeuren op verschillende locaties in Vlaanderen. Om virusaantasting in de pootgoedteelt binnen de perken te houden, is het aan te raden het gewas continu te beschermen vanaf 80% opkomst van de aardappelen.

 

HOE RAADPLEGEN

De ‘Bladluisberichten pootgoed’ worden wegens hun specifiek karakter en doelpubliek niet opgenomen in de wekelijkse nieuwsbrief van het PCA. Ze worden gemaild aan geïnteresseerde PCA-leden die (hoeve)pootgoed telen. Mail naar: info.aardappelen@inagro.be als u deze berichten graag zou ontvangen. U kunt ons ook telefonisch contacteren op 051/27.32.42.

Leden van het PCA kunnen de informatie ook raadplegen op de website www.pcainfo.be op de homepagina in de rechterkolom onder de rubriek Adviezen\Bladluizen pootgoedteelt.

 

Print
Tags: