X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Actueel

Actueel

donderdag 12 mei 2022

We naderen half mei. De vroeg geplante vroege aardappelen staan ondertussen (ruim) bloempotgrootte boven. De eerst geplante late rassen (plantdatum half afpril) zijn nu aan het boven komen.

· Moeilijke onkruidbestrijding

De koude nachten van april hebben geleid tot een trage opkomst. Dat gaf de teler enigszins de tijd om goede omstandigheden voor onkruidbestrijding af te wachten. Spijtig genoeg bleef het in de meeste regio’s té droog voor een geslaagde toepassing. Bovenstaand onkruid stond er afgehard bij, waardoor het resultaat mogelijk niet optimaal zal zijn. Daar waar het wel een buitje regende, waren mooie resultaten te zien.

Voorlopig wordt alleen maar droogte voorspeld. De dagtemperaturen liggen vrij hoog, waardoor de opkomst nu zeer vlot zal gaan. Laat je niet verrassen en voer tijdig de onkruidbestrijding uit, mocht dit nog niet gebeurd zijn!

· Na-Opkomst

Hou vooral de situatie na opkomst in de gaten! Vermoedelijk zullen er percelen zijn waar melganzevoet, zwarte nachtschade, doornappel… zullen ontsnappen. Titus en Sencor (metribuzin) zijn de enigste middelen die veilig kunnen ingezet worden in late na-opkomst.

De huidige situatie doet denken aan het voorjaar van 2020. Toen bleef het ook lang droog. Echter, toen bleven de nachten lange tijd koud met vorstschade half mei.

 

Print
Tags: