X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten

Is uw loods gereinigd?

Instructievideo

dinsdag 8 september 2020

Is jouw aardappelloods nog niet gereinigd? In bovenstaande video leggen we uit hoe het moet en welke aspecten speciale aandacht verdienen.

Er komen ook enkele veel gestelde vragen aan bod.

 

Onderaan deze pagina vind je de checklist voor reinigingswerkzaamheden. Print ze af en vul ze in als bewijs van de gedane inspanningen.


 

Alle loodsen met een voorgeschiedenis van CIPC-gebruik, moeten worden gereinigd zodra de oogst van 2019 volledig is uitgeschuurd. Dit kadert in de procedure om zo snel mogelijk CIPC-residuen af te bouwen en onder de heersende MRL’s te blijven.
Het komende bewaarseizoen zal aanvankelijk de huidige MRL van 10 ppm van kracht blijven. Toch is het belangrijk nu al goed te reinigen om zo snel mogelijk onder 0,4 ppm (tMRL?) uit te komen.


DROOG REINIGEN
Pas bij voorkeur droge reinigingsmethoden toe (vegen, stofzuigen). Water kan alleen gebruikt worden als droge reiniging onvoldoende blijkt, bv. bij hardnekkige aanslag van gefogde CIPC. Bij het uitvoeren van een natte reiniging moet er immers een aanvaardbare methode worden toegepast om water op te vangen en op de juiste manier af te voeren. Dit om te voorkomen dat afvalwater in het milieu terechtkomt. Afvalwater dat CIPC bevat, moet op dezelfde manier verwerkt worden als spuitresten (biofilter, fytobac..).


KANALEN KUISEN
Droog reinigen (vegen) kan in de meeste gevallen volstaan. Haal alle aarderesten uit ondergrondse kanalen. Doe eventueel een beroep op firma’s met op afstand bediende robotjes, dan hoef je niet zelf onder de roosters te kruipen. Veeg de drukkamer bezemschoon en doe hetzelfde met de muren (en de vloer). Wees voorzichtig met opwaaiend stof. Een industriële stofzuiger met een goede filter is ideaal om veilig vuil en stof te verwijderen.


VERLUCHTEN
Na de reiniging moeten deuren en luiken open blijven om een voortdurende verluchting in het gebouw te verzekeren. Zorg voor een continue luchtcirculatie in de ondergrondse kanalen (natuurlijke trek). Zet losse onderdelen en materialen (kisten, kanalen…) buiten in regen en wind om op die manier residu kwijt te geraken.


SCHRIFTELIJK VERSLAG
Houd een schriftelijk verslag en foto’s bij van wat er gereinigd is, hoe en wanneer. De kopers van de aardappelen kunnen een verslag van uw reinigingswerkzaamheden opvragen.

 

Onderaan deze pagina vind je de checklist voor reinigingswerkzaamheden. Print ze af en vul ze in als bewijs van de gedane inspanningen.

 

Nog altijd niet duidelijk? Bel of mail ons!

 

 

Instructievideo op vraag van Belpotato.be in het kader van het demonstratieproject 'Residu-arme kiemremming' van het Departement Landbouw en Visserij

Print