X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Kieming is gestart!

Kieming is gestart!

donderdag 27 oktober 2022

We maken uitzonderlijke tijden mee! We zijn eind oktober en buiten lopen de temperaturen op tot 22°C. Het blijft na al meerdere dagen (weken) te warm voor de tijd van het jaar. Zelfs ‘s nachts blijven de temperaturen boven 13 graden, wat het onmogelijk maakt om aardappelen met buitenlucht te koelen. 
De meeste loodsen liggen vol en hebben een producttemperatuur tussen 13 en 15°C. Niettegenstaande de aardappelen relatief droog binnen kwamen, was/is verdere droging aangewezen. Partijen bevatten immers doorwas (ontvelde knollen), veel loof en hier en daar zelfs rotte knollen. Omdat er geen natuurlijke afkoeling optreedt en omdat er niet naar wens geventileerd kan worden, zou het best wel eens kunnen dat er weldra bewaarproblemen de kop op steken.


KOUDERE NACHTEN?

Van zodra de mogelijkheden zich voordoen moet er - in loodsen waar dat nodig is - verder drogend geventileerd worden. Mogelijk zal dat pas volgende week dinsdag zijn wanneer de nachtelijke temperaturen onder 11 graden duiken. Ondertussen kan er alleen intern geventileerd worden. 


DE KIEMEN ZIJN ER!

Omdat heel wat partijen geen maleïnehydrazide op het veld kregen, steekt ook de kieming de kop op! Wees alert en durf uw aardappelen te controleren. Controleer zowel de bovenste laag (condenslaag) als dieper in de aardappelen. 
Wanneer er op 20 tot 30% van de knollen witte puntjes (maximaal 3 mm) zichtbaar zijn, moet er gestart worden met middelen zoals Argos of Biox-M. Kies je voor de preventieve aanpak van 1,4Sight dan mag je de eerste kieming niet afwachten. Zijn er toch enkele beperkte kiemen aanwezig, dan zal 1,4Sight deze wel aanpakken. Eerst afbranden met Argos of Biox-M is niet altijd nodig.
Start met een voldoende hoge dosis en keer eventueel snel (na 3 à 4w) terug met een vervolgbehandeling in geval van grotere aanwezige kiemen.
Wie kiest voor Restrain, moet kunnen wachten tot de meeste activiteit uit de knollen is. Dit kan beoordeeld worden aan de hand van het CO2-gehalte. Pas bij waarden lager dan 2500 ppm kan de ethyleenproductie opgestart worden. Bij de inzet van Restrain is een goede en betrouwbare MH-basis aangewezen.

Image
Weersvoorspelling vanaf donderdag 27 oktober

Print