X
GO
nl-BEfr-FR
Kieming aanwezig in de loodsen

Kieming aanwezig in de loodsen

maandag 19 december 2022

Vanaf eind november volgen Inagro en PCA verspreid over West- en Oost-Vlaanderen 15 loodsen Fontane op. Van de 15 loodsen zijn er maar 5 waar op de aardappelen MH (maleïnehydrazide) werd toegepast tijdens het seizoen. Er worden maandelijks stalen genomen voor opvolging van de kwaliteit en de kieming. 

 

Begin december

In 4 loodsen zal Restrain toegepast worden, waarbij de toestellen in opstartfase zijn momenteel. Daarnaast wordt in 2 loodsen met Argos gewerkt (1 toepassing). De kiemremming in de overige 9 loodsen gebeurt met 1,4 Sight, waarbij in 4 van deze loodsen intussen al 2 keer 1,4Sight is gefogd. Begin december namen we voor de 1ste maal stalen in de loodsen. 
In de loodsen volgen we ook continu de temperatuur op. In de meeste loodsen is de streeftemperatuur bereikt. Dit na een zeer warme oktober maand, waarin de temperaturen (te) hoog bleven. Pas vanaf november kon gestart worden met het inkoelen. 

 

Kwaliteit

Het onderwatergewicht is in de meeste loodsen goed (gemiddeld 418 g/5 kg), met in 2 loodsen niettemin wat drijvers. De vastheid van de knollen is goed.  

De bakkleur was voor alle partijen zeer goed met een gemiddelde van 1,7 op een schaal van 0 (zeer goed) tot 6 (zeer slecht). Suikertoppen (door eindglazigheid) werden niet waar genomen en het percentage heterogene frieten (=frieten met zowel gelere als bruinere kleur) bedroeg gemiddeld 4%. 
 

Kieming

Maandelijks volgen we ook de kieming op door de lengte op te meten van de langste witte kiem per knol (2x 25 knollen). De gemiddelde kiemlengte op dit moment is 2,8 mm. Dit is veel voor de tijd van het jaar. Twee jaar geleden, het eerste seizoen zonder CIPC, waren de aardappelen ook kiemlustig. Toen noteerden we begin december een gemiddelde kiemlengte van 1,4 mm voor de langste kiem, de helft minder dan nu. Vorig jaar was er amper kieming bij de start van de bewaring, met begin december gemiddeld 0,01 mm. 

CO2

De aardappelen zitten meestal mooi op temperatuur, toch zit er vaak veel leven in de partij. Kieming gaat vaak ook samen een verhoogde ademhaling en dus warmte– en CO2-productie! Hoge CO2-waarden hebben niet persé een slechte invloed op de bakkwaliteit. Ze zijn enkel gevaarlijk in combinatie met ethyleen (Restrain). Bij gebruik van Restrain moet er dus meer aandacht gaan naar luchtverversing (<2500 ppm) dan bij andere kiemremmingsmiddelen waar waarden tot 5000 ppm doorgaans geen probleem vormen.

 

Condens

De koude dagen van de voorbije weken kunnen aanleiding geven tot condens. Condens treedt op wanneer de vochtige lucht uit de aardappelloods neerslaat op oppervlakten die zich op een lagere temperatuur bevinden. Zo kan de binnenkant van het dak sterk afgekoeld zijn. Bij een voldoende dikke isolatie zal het langer duren vooraleer de temperatuur van het dak afkoelt onder het dauwpunt en duurt het dus langer vooraleer condens optreedt. Om die reden wordt tegenwoordig al gauw 12 cm isolatie in het dak gebruikt (en 10 cm in de muren). Bij onvoldoende dikke isolatie kunnen circulatie- of anticondensventilatoren zorgen voor een goede luchtcirculatie boven de aardappelen, waardoor product- en plafondtemperatuur meer gelijk gebracht worden.

 

Opvolging in het kader van het Vlaio LA-traject "Slimme aardappelbewaring"

Print
Tags: