X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Aardappelen loofdoden zonder diquat

Aardappelen loofdoden zonder diquat

maandag 28 oktober 2019

Loofdoding is nodig zodat de knollen bij oogst vlot loskomen van de stengel en velvast worden. 2019 was het laatste jaar om producten op basis van diquat (bv. Reglone) in te zetten als loofdoder. Diquat vormt echter al vele jaren de basis van de loofdoding.
Met de aanleg van een proef met de diverse erkende loofdodingsmiddelen en technieken gingen we na welke de beste strategie wordt om aardappelen te loofdoden zonder het gebruik van diquat. Een juist toepassingstijdstip, de keuze van de loofdoder en heel wat andere factoren spelen een zeer grote rol voor de kwaliteit van het eindproduct.

Waarom loofdoding?

Loofdoding is nodig zodat de knollen bij oogst vlot loskomen van de stengel en velvast worden. Alleen zo kan de kwaliteit van de knollen behouden blijven tijdens de bewaring. Eens de knollen de juiste maat hebben (belangrijk voor versmarkt en pootgoed) dringt een snelle loofdoding zich op. In geval van doorwas is een goed uitgekiende strategie van loofdoding eveneens een must om zo weinig mogelijk drijvers in de partij te krijgen. Sommige rassen moeten nog relatief groen geloofdood worden (afhankelijk van vroegheid, omstandigheden groeiseizoen) en ook dit vraagt een aangepaste middelenkeuze. 

 

Situatieschets

2019 was het laatste jaar om producten op basis van diquat (bv. Reglone) in te zetten als loofdoder. In het najaar van 2018 werd namelijk definitief beslist om de actieve stof diquat niet meer te erkennen. Diquat vormt echter al vele jaren de basis van de loofdoding in de gangbare consumptieteelt en pootgoedteelt. Als we kiezen voor een chemische loofdoding dan blijven enkel nog pyraflufen-ethyl (Gozai en Kabuki) en carfentrazon-ethyl (Spotlight Plus) over erkend in de aardappelteelt. Sinds kort is ook pelargonzuur (o.a. Beloukha) erkend om toe te passen na mechanische loofdoding.

 

Resultaten

Open de onderstaande pdf om de resultaten van de proef in Fontane na te lezen.


Loofdoding aardappelen zonder diquat


 

 

Print