X
GO
nl-BEfr-FR
Evenement datum: 18/09/2016 10:00 - 18:00 Exporteer evenement

Dag van de Landbouw: open dag PCG/PCA

De Dag van de Landbouw wordt georganiseerd in samenwerking met de Boerenbond en de Landelijke Gilden. 2- jaarlijks zetten PCG en PCA op de 3de zondag van september hun deuren open voor iedereen die kennis wil maken met de hedendaagse Vlaamse tuinbouw.

Bezoekers kunnen meer te weten komen over de verschillende kenniseenheden, de manier van werken op het proefcentrum, de innovatieve teelten, ...

Onderzoek
Het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) en het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) doen onderzoek en geven voorlichting in respectievelijk groenten en aardappelen. Diverse veldproeven, bewaar- en smaakonderzoeken leiden tot nieuwe inzichten en technieken die de landbouwer direct kan toepassen in de praktijk.

Op zo’n 10 ha worden jaarlijks meer dan 150 proeven aangelegd in sla, prei, kolen, wortelen, uien en aardappelen. In de serre wordt er zowel gangbaar als biologisch geteeld. Sla wordt er gekweekt op water in goten. Tomaat en paprika groeien er in een energiezuinige kas met warmtepompen.

Er zijn nieuwe teelten te zien zoals yacon, bataat, microalgen, eetbare bloemen en kruiden, en in het smaaklab worden groenten en fruit geproefd met het oog op kwaliteit en afzet. Onlangs werd een nieuw systeem voor aquaponics in gebruik genomen: nutriëntenrijk water uit de viskweek wordt gebruikt als voeding voor tomatenplanten.

Wat valt er die dag te beleven?
Doe mee aan onze zoektocht of wandel vrij rond en bezoek:

  • de proefvelden
  • de serres
  • de machineloods
  • de visafdeling
  • de fytobak
  • het weerstation.

De teeltverantwoordelijken geven je graag teelt- en bestrijdingsadvies. Zo krijg je nuttige tips om zelf aan de slag te gaan in de tuin! Je kunt ook actief deelnemen aan ons smaakonderzoek of genieten van een drankje op ons terras. Er zal kinderanimatie zijn.

Fietstocht
Voor de sportievelingen wordt een fietstocht georganiseerd tussen de deelnemende bedrijven in de Cluster Waregem-Zulte-Kruishoutem. Het is mogelijk om op elk bedrijf te starten. De totale fietsroute is ongeveer 32 km.

  • Hoeve Delbeke (Waregem) → Boomkwekerij Dirk Waelkens (Zulte): 5 km
  • Boomkwekerij Dirk Waelkens (Zulte) → PCG/PCA (Kruishoutem): 9,5 km
  • PCG/PCA (Kruishoutem) → Hoeve Delbeke (Waregem): 17 km

Noteer deze datum alvast in je agenda!

Kijk ook op www.dagvandelandbouw.be/deelnemers/pcg-en-pca

 

Print

x