X
GO
nl-BEfr-FR

Minimale bodembedekking op paarse percelen

Vanaf 2014 zijn de maatregelen die de landbouwers moeten nemen om de bodem te beschermen tegen erosie, verder aangescherpt.

In het kader van de randvoorwaarden zijn de landbouwers reeds langer verplicht om op percelen met een zeer hoge erosiegevoeligheid (dit zijn de ‘paarse’ percelen) te voorzien in een minimale bodembedekking én in het nemen van de nodige maatregelen om de bodem te beschermen tegen erosie. Deze verplichtingen werden in 2014 verder verduidelijkt en zullen ook in de toekomst nog verscherpt worden.

 

Minimale bodem-bedekking

Voor de meeste teelten geldt de verplichting dat de bodem niet langer dan twee maanden onbedekt mag blijven voorafgaand aan de inzaai ervan. Om aan deze verplichting te kunnen voldoen is nu verduidelijkt dat vóór 1 oktober de voorafgaande teelt moet geoogst zijn en in een bodembedekking moet voorzien zijn.

In 2014 geldt dit enkel voor de percelen die aangeduid zijn als ‘zeer hoog erosiegevoelig’ (paarse percelen). Vanaf 2015 gelden deze verplichtingen eveneens op percelen met een hoge erosiegevoeligheid (rode percelen).

 

Deze datum van 1 oktober geldt echter niet:

- wanneer de voorafgaande teelt korrelmaïs is, hier geldt de verplichting om de korrelmaïs te oogsten vóór 15 november in combinatie met het behoud van alle mulch op het veld;

- als de hoofdteelt (2015) een gras, grasklaver of andere volledige bedekking is;

- als de hoofdteelt een teelt is uit de groep fruit, sierplanten, zaad- en plantgoed en houtige gewassen;

- als de hoofdteelt (2015) een wintergraan of winterkoolzaad is - dan mag de bodem maximaal 2 maanden onbedekt blijven voorafgaand aan de aanleg van het zaaibed;

- als de hoofdteelt (2015) een zomergraan, vlas of spinazie is – dan mag de bodem maximaal 2 weken onbedekt blijven voorafgaand aan de aanleg van het zaaibed.

 

Afwijking aanvragen

Voor teelten die later geoogst worden, is er nu de mogelijkheid om een afwijking te melden bij het Agentschap voor Landbouw en Visserij. De landbouwers moeten de afwijkingen melden vóór 15 oktober. Er is een formulier beschikbaar gesteld op www.vlaanderen.be/landbouw/randvoorwaarden. De landbouwer moet hierop vermelden wat de reden tot afwijking van de datum van 1 oktober is en moet aangeven welke alternatieve maatregel (bv. inzaai op latere datum, oogstresten laten liggen bij kolen, andere erosiebestrijdende maatregel, …) hij zal toepassen op dit paarse perceel. Het is dus niet nodig een afwijking te melden ingeval van een gras, winter- of zomergraan als hoofdteelt in 2015.

 

Contactpersoon: Kristof Vanoost 02/552.75.58 - kristof.vanoost@lv.
vlaanderen.be.

 

Bron: Agentschap voor Landbouw en Visserij / Markt- en Inkomensbeheer

 

 

Print