X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Bakkwaliteit rassen uit rassenproeven (juni)

Bakkwaliteit rassen uit rassenproeven (juni)

vrijdag 7 juli 2017

Frietrassen

De frietindex over de 11 frietrassen heen is heel lichtjes toegenomen. Dit is vooral te wijten aan enkele rassen waarvan de kwaliteit ook bij de vorige analyses al bleek achteruit te gaan. 
Reeds bij de analyse van februari waren duidelijk twee groepen te onderscheiden. Deze twee groepen weken na elke analyse steeds verder van elkaar af. Dit is nu ook weer het geval.

De groep met Ottawa, Explorer, Leonardo, Bricata, Fontane, Lady Anna en Leonata scoren al het hele bewaarseizoen uitstekend. Hun frietindex bleef de hele tijd makkelijk onder 2,0. Dit was ook nog het geval bij de laatste analyse eind juni. 
De verschillen tussen deze 7 rassen is zo klein dat de onderlinge volgorde tussen de twee proeflocaties (knollen afkomstig van Zonnebeke of Waterland-Oudeman) niet dezelfde is. 

De kwaliteit van de rassen Bintje, Innovator, Cronos en Divaa kenden een heel ander verloop. Deze vier kenden al snel tijdens de bewaring een daling in hun kwaliteit. Eind juni hadden Bintje en Cronos een frietindex van 3,1 – 3,2. Divaa en Innovator sloten samen de rangschikking af met een index van 3,4 (= nog net aanvaardbaar) en dit voor beide proeflocaties. 

Enkele van de rassen die het afgelopen bewaarseizoen ’16-’17 werden opgevolgd, lagen ook tijdens het bewaarseizoen ‘15-‘16 ook al in proef. Ottawa, Leonardo en Fontane bewezen toen ook al dat ze lang hun goede frietkleur kunnen behouden en dus geschikt zijn voor lange bewaring. Bintje schommelt heel vaak rond een frietindex van 3. Cronos was ook tijdens de bewaring van ’15-’16 één van de hekkensluiters.

 

Chipsrassen

Het verschil tussen de chipsrassen (gebakken als friet) bleef zoals gewoonlijk het hele bewaarseizoen enorm klein en verwaarloosbaar. Er was geen evolutie tussen begin januari en eind mei. Ook tussen de proeflocaties was er geen verschil. 

 

bewaring rassen juni 17


Print